bokkers dut normaal trapt af in elckerlyc

We spreken de band in d’Olde Wettering in Lierderholthuis. Daar zijn net opnames gemaakt voor een bedrijfsfilmpje van ‘For Farmers’ waarin de band figureert. Speciaal voor de gelegenheid staat Sjaak Leer, de nieuwe uitbater al achter de tap. Als behang voor de opnames zijn enkele plaatselijke jongeren uitgenodigd die zich het gratis bier prima laten smaken. De band playbackt meerdere keren de nieuwe single ‘Boeren met ambitie’. Natuurlijk gestoken in de ouderwetse Normaal-kledij, cowboyhoeden en opa-pakken. “Boeren met ambitie is een echte boerenrockstamper, het had zo van Mooi Wark kunnen zijn”, vertelt zanger/gitarist Hendrik Jan Bökkers die samen met zijn broer Bastiaan (bas), gitarist Erik Niemeijer en drummer Arjan Mulder uit Wijhe de band vormt. “Maar het nummer is niet representatief voor de rest van onze eigen nummers. Die zullen vooral heel gruizig en hard zijn. Denk aan de oude ZZ Top. En de teksten liegen er ook niet om. Die zijn heel direct. Aanvankelijk wilde ik het in het Engels doen, maar in het dialect bleek het nog veel gaver.” Erik: “Hendrik Jan heeft een moeilijk jaar gehad en spuugt alle frustratie eruit.” Bastiaan: “Rowwèn Hèze zingt ‘Henk is een lollige vent’, wij zingen: ‘Henk is een vuile klootzak’, haha!” Hendrik Jan: “Maar het is niet alleen maar bitterheid en frustratie hoor, het gaat ook over de leuke aspecten van het leven. Zo hebben we een nummer over de kermis in Lierderholthuis en hoe mooi we het vroeger vonden om daar naartoe te gaan. Maar voor de rest zijn het niet de typische boerenrockonderwerpen. We gaan niet geforceerd over tractors zingen omdat dat zo zou horen!”

De Normaal Coverband begon ruim twaalf jaar geleden als spontaan geintje. Hendrik Jan en Bastiaan pakten in de Baron in Heino samen met Erik Neimeijer de gitaren op om tijdens de pauze van een andere band enkele nummers van Normaal te spelen. En dat smaakte naar meer. Het gelegenheidsbandje trad de eerste jaren af en toe op. Ondertussen breidden Hendrik Jan en Erik hun muzikale activiteiten uit met de band Soundsurfer. Maar aan die band kwam een einde toen Hendrik Jan in 2004 werd ingelijfd door Jovink. Erik richtte vervolgens de band Cool Genius op, waarmee hij nog steeds optreedt. Bastiaan werkte ondertussen gewoon vrolijk verder als molenaar. Nadat Jovink besloten had om slechts nog incidenteel op te treden, kreeg Hendrik Jan een telefoontje van een boekingskantoor. Of hij zin had om met De Normaal Coverband door heel Nederland op te treden. En sindsdien zijn ze gemiddeld zo’n veertig avonden per jaar ‘on the road’.

“Wat Bökkers dut Normaal uniek maakt, is dat we elke keet op de kop krijgen. Dat hebben we met al onze andere bandjes nog nooit meegemaakt. Laatst stonden we nog in Katwijk. Er was maar veertig man, maar nog steeds stond alles op de kop. Het was een enorm ‘zaakie’.” Bastiaan: “Op een gegeven moment traden we zo vaak op dat we het volledige dagritme kwijt waren. Hadden we een middagoptreden gehad in een kroeg en stapten we tegen een uurtje of vijf ’s middags weer de bus in. Zegt Erik: ‘Hé jongens, is het alweer licht?’ Hij was het even helemaal kwijt.”

Elckerlyc is zaterdag 12 februari geopend vanaf 21.30 uur. De entree bedraagt 10 euro. Voor meer informatie kun je bellen naar 0572-301302. Kaarten kun je reserveren via een mailtje naar bokkersdutnormaal@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.