bleker en rietkerk op bezoek in salland

“Zoals het er nu voor staat moet ik in 2013 stoppen met mijn varkensbedrijf in Heino”, zegt varkenshouder John Reimert tegen staatssecretaris Henk Bleker. “En dat allemaal door de nieuwe wet.”

In 1996 liet Reimert een gloednieuwe stal bouwen. Op advies van de overheid gebeurde dat volgens Groen Label. Een half jaar lang kwamen er mensen vanuit het hele land kijken naar de nieuwe stal van Reimert. “Maar toen kwam er een nieuwe wet en kwam er niemand meer”, lacht Reimert als een boer met kiespijn. “Ik was een voorloper, maar werd een varkenshouder met een stal van niks. De huidige stal is namelijk te specifiek volgens het label. In 2013 moet die stal voldoen aan nieuwe welzijnseisen. Dus dan moet alles opnieuw.”

“Nu kan ik twee dingen doen”, vervolgt Reimert zijn betoog. “Ik kan de stal laten slopen en een nieuwe stal volgens de nieuwe eisen laten bouwen. Of stoppen met mijn bedrijf. Dat eerste is eigenlijk geen optie, want de stal uit 1996 is nog niet afgeschreven. Dat is financieel dus onhaalbaar. Maar ik wil ook niet stoppen met mijn bedrijf.”

“Het is de eerste keer dat ik een dergelijk geval hoor”, zegt Bleker. “Meneer Reimert zit precies in de overgangsfase. Ik heb begrepen dat het om een bepaalde groep varkenshouders gaat, dus ik laat uitzoeken om hoeveel boeren het gaat. Maar op dit moment kan ik nog geen toezeggingen doen. Ik ga eerst met LTO om tafel om inzicht in het probleem te krijgen.”

Tot 2013 gaat Reimert sowieso door met zijn bedrijf. Wat er daarna gebeurt is afwachten. “De regel is gewoon onrechtvaardig. Ik ga er van uit dat er een uitzondering komt op de regel. Ik verwacht dus wel een oplossing.”

Bezoek Bleker

Het probleem van Reimert was slechts een van de zaken die aan de orde kwam tijdens het bezoek van Henk Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en gedeputeerde Theo Rietkerk aan Salland. Het duo ging, samen met een delegatie van CDA Raalte, langs een aantal ondernemers in de regio.

Zo werd er een bezoek gebracht aan het weidevogelgebied Lieder- en Molenbroek, waar boeren zelf het gebied inrichten voor de robuuste verbindingszone. Vervolgens stopte de bus bij Maatschap Wissink in Raalte, waar Bleker en Rietkerk het project ‘Kavel voor koeien’ op ludieke wijze openden. De staatssecretaris en gedeputeerde deden het hek van het weiland open, zodat een koe het lege weiland in kon.

Tot slot werd er een bezoek gebracht aan het gemengde pluim- en melkveebedrijf van de familie Kievitsbosch in Raalte. Daar werd ingegaan op de gevolgen van de dioxinecrisis in Duitsland en de problematiek om te voldoen aan de eisen van besluit huisvesting in 2013.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.