wie moet de straat sneeuwvrij maken

In Mariënheem kregen de bewoners van de Essenbree applaus omdat ze even met z’n allen de straat sneeuwvrij maakten. In Raalte verstomde dat applaus voor de Raalter winkeliers die de winkelpromenade niet sneeuwvrij gemaakt hadden. Het CDA wil nu geld vrijmaken om dat werk voortaan door de gemeente te laten doen. We hebben er al een heleboel meningen over gehoord. Wie heeft er gelijk?

Dat de buurt in Mariënheem de straat sneeuwvrij houdt wordt algemeen gezien als een prachtig staaltje vrijwilligerswerk. Met z’n allen de schouders er onder. We horen het van overal. Een bouwvakker uit Nieuwleusen in de vorstverlet die de hele straat wel even doet. In Ommen een paar jochies die het hoekje van die al wat oudere buurman er ook nog even bij doet. In Deventer een straat waar ze met z’n allen zout gekocht hebben en om de beurt een strooironden doen. Mooi toch?

Of toch niet? Stel, je hebt twee kleine kinderen die het prachtig vinden als pappa ze met de slee door de sneeuw trekt? Weg sneeuw. Stel, dat je vanuit milieuoogpunt tegen gebruik van al dat zout bent omdat de sneeuw uiteindelijk ook vanzelf wel weer smelt. Stel dat je geen last hebt van de sneeuw, maar ook niet zo’n buurtbewoner bent van ‘lekker gezellig met z’n allen’? Dan heb je wel mooi problemen. We kennen allemaal wel de tennisclub waar je verplicht wordt een bardienst te draaien terwijl je daar helemaal geen zin in hebt. En in iedere oranje straat (met z’n allen versierd) is er altijd wel eentje die al dat gedoe helemaal niet zit zitten. Of de huis aan huis loterij voor een grotere sporthal waar je helemaal niet op zit te wachten. Toch maar een lot gekocht?

Als je iets met z’n allen oppakt, is het voor een individu knap lastig er een andere mening op na te houden.

De winkelstraat sneeuwvrij houden, is dat voorbehouden aan de winkeliers? Uit reacties onder een artikel daarover zou je denken van wel. ‘Want die winkeliers hebben er toch zelf belang bij?’ Zou je denken. Maar het winkelend publiek dan? Die heeft er toch ook belang bij? Moet het winkelend publiek dan eigenlijk niet zorgen voor een sneeuwvrije promenade? Of is een winkelstraat een soort van nuts-voorziening, net als altijd gas, water, elektrisch en dagelijks de post, moet een winkelstraat ook sneeuwvrij zijn. De overheid moet dat dus maar regelen. In die zin is het Raalter CDA-standpunt zo gek nog niet.

‘Maar als je zo iets uit handen geeft aan de overheid, geef je ook de verantwoordelijkheid weg, hoorden we als tegenargument voorbij gaan, toen we de vraag in kennissenkring eens op tafel legden.

We komen er niet uit dit keer. Wat is de beste oplossing? De sneeuw maar gewoon laten liggen? Met z’n allen de schouders er onder en het is zo maar weer gedaan? Of het uit handen geven aan de overheid?

Wie het weet mag het zeggen. En zeg er dan meteen bij wat je zelf deed of doet.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.