varkenshouders nu worden we begapt

De varkenshouders protesteren tegen de prijsdaling. Tussen kerst en oud en nieuw ging de kiloprijs van varkens flink onderuit. “Eerst kregen we 1,35 euro per kilo, dat is nu nog maar 1,12 euro,” laat een varkenshouder weten. Hij is in alle vroegte vanuit Dronten komen rijden. “Kijk, de varkenscyclus gaat drie jaar op, drie jaar af. Maar nu gaat het al vier jaar slecht. De laatste prijsdaling is de druppel. Een levend varken weegt ongeveer 125 kilo, geslacht blijft er ongeveer 90 kilo over. Bereken dan eens wat het ons per dier kost. De kosten om te boeren zijn gestegen, maar er wordt steeds minder betaald. In 2013 moeten we voldoen aan nieuwe wetgeving, die investeringen die worden niet terugverdiend. Voor mij als zelfstandige houdt dat in dat het enige dat overblijft een schuld is. Dierenartsen, slachterijen, voerhandelaren, iedereen draait winst. Behalve wij, wij draaien constant verlies. Begrijp me niet verkeerd, we gunnen iedereen wat, maar de verdeling is compleet scheef.” Sommige boeren stellen zelfs dat de prijsdaling ze zo’n 8.000 euro per week kost.

De voorman van de Vakbond Varkenshouders Nederland Regio Salland, Willy Wolfkamp, moet op zijn eigen bedrijven ook flink in de buidel tasten. Op zijn bedrijf in Haarle heeft hij zo’n 500 zeugen staan, maar in Duitsland heeft hij er meer dan 5000. “Dan komt zo’n prijsdaling hard aan,” vertelt hij. “Als het zo doorgaat is het binnen een half jaar einde verhaal. Dan kan ik de tent sluiten. De afgelopen vier jaar ging het al niet zo goed, maar bij de laatste prijsdaling dacht ik: nu worden we begapt. Ik snap best dat een daling doorberekend moet worden, maar wij moeten het opbrengen. Supermarkten gebruiken het vlees om elkaar te beconcurreren, dat kan zo niet langer.”

Dinsdag is de eerste actiedag in mogelijk een lange reeks van protesten. In het hele land gaan bij negen slachterijen de toegangspoorten op slot. “En dan heeft er eentje geluk. We zouden eigenlijk ook richting Epe gaan, maar daar slachten ze op dinsdag alleen maar runderen,” laat één van de varkenshouders weten. Wat er tijdens de eerste actiedag op het programma staat? “Er wordt een aantal toespraken gehouden. Voor de rest gaan we er gewoon een gezellige dag van maken. We kunnen elkaar vandaag mooi een hart onder de riem steken, dat kunnen we wel gebruiken,” sluit Wolfkamp af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.