toren rk kerk wijhe afgebrand update

Een grote brand heeft de kerktoren van de Rooms Katholieke Kerk aan de Stationsweg in Wijhe in de as gelegd. De brand werd op 1 januari om 08.00 uur ontdekt. Tegen 11.00 uur gaf de brandweer ‘brand meester’. De vermoedelijke oorzaak van de brand is kortsluiting in het uurwerk. De kerktoren was nog maar juist gerenoveerd.

Alle brandweerkorpsen uit de kerkdorpen van Olst-Wijhe, Olst én die uit Zwolle en Deventer, schoten te hulp om de grote brand te lijf te gaan. Met twee grote hoogwerkers werden de vlammen van bovenaf geblust. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de torenspits uitbrandde (zoals hier op You Tube te zien) en gedeeltelijk instortte. Wel werd voorkomen dat de brand oversloeg naar de kerk, maar deze liep wel de nodige waterschade op. Ook Alex Schokker maakte een filmpje van de brand.

Ook burgemeester Ton Strien was ter plaatse. Burgemeesters komen alleen naar branden als die van grote omvang zijn. Er dreigt dan ook instortingsgevaar. Voor de toren is dat goeddeels al het geval. De haan is van zijn hoogste punt ergens op het kerkplein gevallen. Tijdens het blussen van het vuur luidden de klokken in de kerktoren voortdurend. Hoe dat kon is nog onbekend.

In verband met gevaar voor vallend materiaal wordt de omgeving van de kerktoren ruim afgezet.

De kerk is vanaf 1870 in gebruik. Het gebouw is een rijksmonument.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.