studenten plaatsen strobalen t natuurlijk huus

De Raalter studenten Guus Korenromp en Gerben Overmars zijn vrijdag begonnen met de bouw van een bijgebouw bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte. Guus en Gerben studeren Bouwkunde op het Deltioncollege en kunnen hun vakkennis met deze opdracht dubbel uitbreiden. ’t Natuurlijk Huus biedt ze een studieopdracht ‘in het echie’ en tegelijk komen ze op deze manier in aanraking met de filosofie van duurzaam bouwen, dubo, zoals dat in vaktaal heet.

Gerben en Guus zijn feitelijk de bouwopzichters. Van meet af aan zijn de bouw betrokken. Van het inmeten van het gebouw tot het aansturen van medeleerlingen bij het metselen en timmeren. Vrijdag begeleidden ze de kraanmachinist van Hoogeboom Grondverzet. Een flinke verantwoording dus. Maar de school houdt middels praktijkdocent Gerrit Laarman (uit Dalfsen) een oogje in het zeil. Ook Herman Harms (ontwerp & bouwbegeleiding) zal kijken of het allemaal goed gaat, net als de bedrijven die door ’t Natuurlijk Huus ingehuurd worden. Gert Hoogeboom: “Want het bijgebouw moet straks wel op de riolering passen, dan komt het met de hoogte van de fundering behoorlijk secuur”.

Het bijgebouw neerzetten is op zich een project van ’t Natuurlijk Huus. Niet alleen de Deltionleerlingen komen op die manier in contact met natuurlijk bouwen. Als straks het grasdak erop gelegd wordt door Hovenier Binnenpoorte (uit Raalte) klimmen ook leerlingen van het Agrarische Opleidingscentrum de Groene Welle het dak op, om mee te helpen bij de aanleg. En als het pand onder dak is worden de muren van strobalen er in workshops ingezet, zodat ook particulieren in aanraking komen met deze manier van bouwen.

Het bijgebouw is voor ondernemers ook reden aan te haken als partner van ’t Natuurlijk Huus. Zo doet Foreco uit Dalfsen mee met haar Nobelwood, hout van dennenbomen dat na modificatie de kracht van tropisch hardhout heeft.

Waterschap Groot Salland en Grontmij zijn bij het project betrokken op gebied van sanitair. ’t Natuurlijk Huus heeft een riool waarin grijs water, urine en ontlasting apart worden afgevoerd. Het bijgebouw wordt daar ook op aangesloten, maar meteen wordt het systeem dan uitgebreid met een kleine biovergister en een helofytenveld.

Uiteraard wordt het bijgebouw niet alleen maar neergezet als project. Als het straks klaar is, heeft ’t Natuurlijk Huus er een leslokaal en vergaderruimte bij. Van daaruit moeten weer nieuwe activiteiten ontplooid worden. Herman Harms en Doorgeest Koeltechniek ontwikkelen daarvoor samen met ’t Natuurlijk Huus een klimaatbeheersysteem dat voldoet aan de eisen voor ‘frisse schoollokalen’ maar tegelijk op heel natuurlijke manier functioneert. De ruimtes komen – net als de huidige excursieruimte – ook te huur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.