stefan ruiter wil heel europa veroveren

Weten welk type zonnepaneel en welke leverancier voor jou het beste zijn? De nieuwe site CompareMySolar maakt het helemaal inzichtelijk. De site is in december gepresenteerd in Nederland, België en Groot-Brittannië. Op termijn zullen Duitsland en andere Europese landen volgen. Initiatiefnemers zijn oud-Mariënhemer Stefan Ruiter en zijn voormalige studiemaat Gertjan van der Goot. “Het concept van onze site is uniek”, vertelt Stefan. “We krijgen nu al ontzettend veel belangstelling. In januari komt er zelfs een groot artikel over ons in de Engelse Metro.”

35 installateurs uit Nederland, België en Groot-Brittannië zijn aangetrokken als participant. Voor elke klant die via CompareMySolar bij hen terecht komt, ontvangen Stefan en Gertjan een vergoeding. “Maar sinds dat we onze sites hebben gepresenteerd, regent het telefoontjes. Veel meer installateurs willen meedoen en dat is ook precies de bedoeling! We streven voor alle landen naar een landelijke dekking!”

Het concept werkt als volgt. Op de site voer je je adres in, vervolgens krijg je via Googlemaps een satellietfoto van je huis te zien. Daarop selecteer je de hoekpunten van het voor de zonnepanelen bestemde dak. In de tweede fase dien je een aantal vragen over het dak en je energieverbruik te beantwoorden. Vervolgens berekent het systeem achter de site de zonnepotentie van je dak. In stap vier krijg je een overzicht van de installateurs die actief zijn in jouw gebied en een overzicht van hun aanbod en de daaraan gekoppelde energieopbrengsten. Over enkele maanden volgen daarbij ook klantenbeoordelingsrapporten. In de laatste fase kies je één, twee of drie bedrijven die je mogelijk wilt benaderen voor een offerte. Vervolgens krijg je (wat Nederland betreft) het telefoonnummer van Stefan. Die zal je in contact brengen met de betreffende bedrijven. “Het gebruik van de site is volledig gratis”, vertelt Stefan. “Dat vinden wij een pré. Diensten die je aanbiedt op internet horen volgens mijn beleving gratis te zijn! Wij streven naar openheid. Daarom geven we ook volledige duidelijkheid over onze kosten- en opbrengstenstructuur. En als je geen geschikt dak hebt voor een zonnepaneel, zeggen we het ook. Als je alleen maar een stuk dak hebt dat gericht is op het noorden, hoef je er doorgaans niet aan te beginnen.”

De reacties op hun initiatief enthousiast. Hun telefoon rinkelt constant. Ook Duitsland, Spanje en Italië moeten op korte termijn een eigen site krijgen. Die willen Stefan en Gertjan laten opzetten door partners in die landen. Op de wat langere termijn moet heel Europa volgen. Stefan richt zich ondertussen vanuit Amsterdam op Nederland en België, de in Groot Brittannië (Craydon, bij Londen) woonachtige Gertjan moet de site verder ontwikkelen voor de Engelse markt.

Volgens Stefan wordt zonne-energie steeds aantrekkelijker. “De opbrengst van zonnepanelen stijgt nog steeds. Niet zo hard meer, maar de techniek wordt nog steeds beter. Daartegenover staat dat de prijs van elektriciteit snel blijft stijgen, terwijl de paneelprijzen de afgelopen twee jaar met meer dan 33 procent zijn gedaald. De jaarlijkse loting van overheidssubsidie (SDE) op zonnepanelen is recentelijk afgeschaft, dus elke consument kan nu op ieder moment instappen. Een terugverdientijd van minder dan twaalf jaar is mogelijk, ook zonder subsidie. Wanneer beschikbare lokale subsidies worden benut kan de terugverdientijd zelfs zakken naar acht jaar. De panelen geven daarna meer dan twintig jaar gratis elektriciteit in huis.”

Voor meer informatie zie staging2.comparemysolar.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.