ruim 125 km overijsselse dijken voldoet niet

In totaal 126 kilometer dijk in Overijssel voldoet niet aan één of meerdere veiligheidsaspecten, dat meldt de provincie Overijssel dinsdag. De provincie baseert zich op rapporten van dijkbeheerders. Het is overigens niet zo dat dit direct leidt tot onveilige situaties.

Overijssel heeft in totaal 247,2 kilometer aan waterkeringen in de provincie liggen. Dat zijn de dijken langs de IJssel, Vecht en het Overijsselse deel van het IJsselmeer. Met de 126 kilometer die niet voldoet aan de landelijke normen voor veiligheid, past de situatie in de provincie in het landelijke beeld.

Bij de toetsing van de dijken wordt er op acht aspecten beoordeeld. Hieronder vallen onder andere de hoogte van de dijk, de stabiliteit en kwaliteit van de grasmat op de waterkering.

Dijken worden elke zes jaar getoetst aan de normen die zijn vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Milieu. De toetsing wordt uitgevoerd door de beheerders van dijken, duinen en dammen langs de kust, het IJsselmeer en de grote rivieren. Voor Overijssel zijn dat Rijkswaterstaat, waterschap Groot Salland, waterschap Reest en Wieden en de provincie Overijssel.

De provincies hebben bij de minister aangedrongen op een ander systeem van toetsing. De huidige werkwijze is volgens Gedeputeerde Staten veel te zwart-wit. De provincies pleiten daarom voor een verfijnder toetsingssysteem, dat meer recht doet aan de werkelijke toestand van een kering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.