politiek tegen boete ontbreken energielabel

Verkopers van een woning zonder energielabel zouden een boete of hogere belastingen moeten krijgen opgelegd. Voorzitter van de Vereniging van Energiebedrijven EnergieNed Hans Alders wil met zo’n prikkel bewerkstelligen dat het energielabel meer aanslaat in de koopsector met als gevolg dat verkopers hun huis beter zullen isoleren voor ze het in de verkoop doen. Wat vindt de politiek in Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe en Deventer? Hier de antwoorden die we binnenkregen.

Gemeentebelangen Raalte

Rinus Hoogeslag: “Het inzichtelijk maken van het energieverbruik van een woning is iets waar Gemeentebelangen achter staat. Het opleggen van weer een extra verplichting is echter iets waar Gemeentebelangen niet achter staat. Vooralsnog staat er geen sanctie op het niet hebben van een energielabel bij verkoop. Voor Gemeentebelangen mag dit zo blijven. Als blijkt dat het energielabel een daadwerkelijke meerwaarde biedt, wordt dit vanzelf door burgers toegepast. Daarnaast is er nog een heel simpele methode om inzichtelijk te maken wat het energieverbruik is: Laat de energierekening zien aan potentiële kopers.

Gemeentebelangen Olst-Wijhe

Jan Brinks: “Sinds 1 januari 2008 zijn eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur verplicht een energielabel te laten zien. Het is dan aan de klant om te kiezen voor een woning met A- energielabel voor een duurdere prijs of voor een woning met G-energielabel voor een lagere prijs, die hij dan zelf kan opknappen om zo energie te besparen. Mogelijk is de klant dan per saldo goedkoper uit dan wanneer hij gelijk een woning koopt met A-energielabel. Bovendien kan de nieuwe koper dan zelf kiezen op met welke maatregelen hij energie wil besparen en deze meteen integreren in de aanpassingen die veel kopers toch al doen om het nieuwe huis helemaal naar eigen smaak in te richten en te verbouwen. Mijn suggestie is laat de marktwerking hier zijn gang te laten gaan.

D66 Deventer

Harold Rietman: “Ik kan begrijpen dat de voorzitter van de Vereniging van Energiebedrijven graag elke huisverkoper wil stimuleren om een energielabel te gebruiken. Maar de ‘woningmarkt’ moet er zelf achter komen dat het energieverbruik een steeds belangrijker onderdeel voor potentiële huizenkopers gaat worden. Huizenkopers vinden dat nu nog van ondergeschikt belang, vierkante meters, aantal kamers en ligging zijn nu eenmaal belangrijker. Een boete geven gaat denk ik niet werken, hoe hoog moet die dan zijn? Een energielabel kost slechts 100 a 150 euro, een relatief klein bedrag bij het kopen en verkopen van huizen. Het is aan de makelaars om goed duidelijk te maken hoe hoog de structurele energiekosten per maand zijn en waarmee kosten bespaard kunnen worden. Boetes opleggen is niet iets wat D66 als uitgangspunt heeft. Uitgaan van de eigen kracht van mensen en organisatie leidt uiteindelijk tot meer gebruik van de energielabel of wellicht tot het afschaffen ervan. Het doel is energiebesparing en niet het een optimale gebruik van energielabels.”

PvdA Dalfsen

Johan Wiltvank: “Het gebruik van een energielabel is een goed idee. Het opleggen van een boete is een slecht idee. Het is namelijk niet de verkoper maar de koper die hiervoor gestraft moet worden. Hij vraagt er immers niet naar. Maar de koper wordt toch wel gestraft in het geval hij niet naar het label vraagt. Dan gaat hij namelijk de hoge energielasten dragen. Als een energielabel niet vanzelf van de grond komt is er kennelijk geen draagvlak voor. In dat geval stoppen. Dat past ook bij het idee over deregulering en vermindering administratieve lasten want dit moet weer gecontroleerd etc. etc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.