Home / archiefcentraal / politici voor legalisering softdrugs

politici voor legalisering softdrugs

Het CDJA – de CDA-jongeren – bepleitten recent het legaliseren van softdrugs. En in Deventer liet het college, na vragen van Groen Links, weten eigenlijk de wietpas niet te zien zitten. Ook is bekend dat de politie nogal wat tijd kwijt is met drugsgerelateerde problematiek. Is het niet tijd softdrugs te legaliseren? We vroegen het de politeike partijen in Salland, Vechtdal en Deventer.

Gemeentebelangen Olst-Wijhe

Jan Brinks: “Legalisering van softdrugs moet kunnen. Wel vind ik dat heldere voorwaarden gesteld moeten worden aan de verkooppunten. Dat moeten herkenbare, controleerbare winkels zijn, vergelijkbaar met een slijterij. Ook moeten er voorwaarden gesteld worden aan de hoeveelheid die per persoon kan worden gekocht. En er moet een leeftijdgrens gesteld worden aan de koper, net als bij de verkoop van sterke drank.

Er dient een duidelijk onderscheid gemaakt te worden tussen softdrugs en harddrugs; softdrugs kunnen worden gezien als een genotsmiddel. Dit betekent dat dezelfde voorlichtingscampagnes rondom verslaving en gevaren voor gezondheid dienen te worden ingezet als voor alcohol. Legalisering van verkoop van softdrugs zou op die manier kunnen leiden tot vermindering van criminaliteit.”

CDA Olst-Wijhe

Hans Kamphuis : “Dit is een vraag die telkens terugkomt, ook een dankbaar onderwerp op verjaardagspartijtjes. Persoonlijk ben ik voorstander om softdrugs te legaliseren. Handhaven kost een vermogen en is een constante strijd die we nooit zullen winnen. Mensen die persé drugs, drank of een ander genotsmiddel willen zullen altijd aan hun waar kunnen komen. Ik vind dat er net als bij drank voorlichtingscampagnes moeten worden gehouden en dat daar geld en energie in moet worden gestoken. De drugsbendes verdienen goud geld, dat houd op als je er een gelegaliseerde handel van maakt.

Maar er zijn ook problemen. Wat zijn softdrugs? Gaan onze boeren dan massaal wiet telen? Als wij legaliseren, worden we dan het piratennest van Europa? Het kan alleen in Europees verband, en dat is een hele lange weg.

Maar het huidige systeem is niet houdbaar en zal tot steeds meer problemen lijden. Conclusie: Of legaliseren of totaal verbieden dat is de keus. Wie het weet mag het zeggen!”

PvdA Dalfsen

Johan Wiltvank: “Drugs en drugsproblematiek is een complex vraagstuk. Als het eenvoudig zou zijn was het al lang opgelost. Degene die nu durft te beweren dat we het even eenvoudig gaan oplossen met een wietpas, met keiharde aanpak of met legalisering van de softdrugs weet niet waar hij of zij over praat. Legalisering van softdrugs is een mogelijke oplossing voor een aantal problemen. We hebben een gedoogafspraak over verkopen en persoonlijk gebruik van softdrugs. Dat is een bizarre constructie; de voordeur is gelegaliseerd, de achterdeur is gecriminaliseerd. Dat brengt met zich mee dat de productie zodanig lucratief is dat criminele organisaties er goudgeld mee verdienen. De enige oplossing in mijn ogen zou zijn de productie van softdrugs gecontroleerd te laten plaatsvinden. Kwekers gecontroleerd door de overheid. Daarmee heb je ook de achterdeur gelegaliseerd en ontneem je de criminele organisaties hun winsten (de maffia is ooit steenrijk geworden toen alcohol in Amerika verboden werd). Ook de politie-inzet bij de bestrijding van de illegale kweek van wiet kun je op die manier beperken. De enige reden dat dit nog niet zover is zit ‘m er in dat we het niet aandurven om dit in Europees verband te vertellen. Het gebruik van softdrugs blijft evenwel een risico voor je gezondheid. Dus, moeten we wel blijven hameren op de negatieve effecten van softdrugs; softdrugs zoals bijvoorbeeld wiet en alcohol.

D66 Deventer

Mirjam van Tilburg: “Wat D66 Deventer betreft is de tijd aangebroken dat softdrugs wordt gelegaliseerd. Coffeeshops hebben hun nut bewezen, het is nu zaak om de hele cannabisketen uit de illegale sfeer te halen. Dit betekent dat de teelt van cannabis geregeld moet worden, bijvoorbeeld door het uitgeven van vergunningen daarvoor. Hiermee zorg je ervoor dat de aanvoer van cannabis naar coffeeshops via een legaal traject kan plaatsvinden.

Dit betekent niet dat iedereen zomaar mag gaan telen. Diegenen die dat doen zonder dat zij daarvoor een vergunning hebben gekregen, zijn illegaal bezig en kunnen daarvoor worden bestraft.

Als je softdrugs echt wil legaliseren, dan moet je ervoor zorgen dat dit via internationale verdragen wordt geregeld, daarmee voorkom je dat drugsgerelateerde criminaliteit zich verplaatst. Nederland moet zich daarvoor inzetten in het buitenland, daarin hebben we nog een lange weg te gaan.

Als D66 zijn we niet echt blij met de wietpas, omdat het de plank misslaat. De problemen met softdrugs concentreren zich niet rond de coffeeshops, maar rond de illegale verkoop. Met een wietpas neemt illegale verkoop en overlast alleen maar toe. D66 wil dat gemeenten de ruimte krijgen om zelf in te vullen hoe zij omgaan met coffeeshops en softdrugs. Voor dit soort problemen heb je maatwerk nodig, geen Haagse regels.”

Deventer en Salland mogen wat D66 betreft, best proefgebied worden. “Maar alleen als we dan als regio zelf de aanpak daarvoor mogen kiezen.”

Lees ook

‘Dat het meteen al zo druk zou zijn, hadden wij ook niet verwacht’

Zussen Erna en Emily Poppe aan de Plas in Raalte van start met smaaksalon Peper …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.