ondernemer kan zo aan de slag met dorpshuis

Maandag gaat het in een politieke vergadering in Raalte over de school en een dorpshuis voor Lierderholthuis. Wat er nu is, is aan vervanging toe. Lierderholthuis wil een nieuwe school, een sportzaal en een café. De gemeente wil niet verder gaan dan renoveren van school en dorpshuis.

Die politieke vergadering maandag heet een raadspleinsessie. Dat woord is bedacht om degene die nog iets van de politieke carrousel snapt, ook op een dwaalspoor te brengen. Want je zou als burger eens begrijpen waar het over gaat. De maandelijkse vergadercyclus van een gemeente bestaat uit vooraf-vergaderingen op gebied van ruimtelijke ordening, milieu, volkshuisvesting, landbouw, economie en zo voort. Raadsleden specialiseren zich en komen in dat soort commissievergaderingen terecht. Laatste vergadering van de carrousel voorafgaand aan de raad is de financiële commissie. Want je kunt als partij wel heel erg voor een mooi plan zijn, als er vier mooie plannen liggen en je hebt maar geld voor drie, dan moet er eentje af. En dan is er tot slot de raadsvergadering, waar alle partijen op volle kracht met alle manschappen, alle disciplines en alle kennis bijeen komen.

Zo’n vooraf-vergadering heet nu een raadspleinsessie. Het suggereert een vol plein. En maandag zal het er ook wel vol zijn, aan de Zwolsestraat in Raalte. Want Lierderholthuis rukt uit. Met veel mensen maak je meer indruk.

Dan het plan zelf. Lierderholthuis wil een nieuwe school en een nieuw dorpshuis. De gemeente wil renoveren. Verschil in kosten: een miljoen euro. Het politieke debat gaat maandag natuurlijk twee kanten op. Wethouder Carla Hoge krijgt het verwijt geen dorpshuizen te realiseren terwijl ze dat als raadslid altijd wel beloofde. Raalte gunt Heino niks. Dat is de ene kant, te vergelijken met de gesprekken in die raadspleinsessies. De andere kant, en dan zitten we op het niveau van de commissie financiën, is dat een miljoen toch wel heel veel geld is en dat renoveren toch ook geen kwaad kan?

Afhankelijk van politieke kleur en positie nemen de partijen dan standpunten in. Zo is de VVD tegen te veel geld uitgeven, maar ze zitten in de oppositie dus vermoedelijk mag het nu wel geld kosten, want dat schaadt de wethouder en de VVD leunt zwaar op Heino. Lokaal Alternatief zal er helemaal schande van spreken want Egbert den Daas en Carla Hoge zijn water en vuur. Wat de Raalter PvdA er van vindt is ons nooit zo heel duidelijk. Maar dat doet er feitelijk ook niet toen, want het collegeplan is gedragen door CDA en GB, veruit een raadsmeerderheid.

In Lierderholthuis ondernemen ze – misschien wel tegen beter weten ik, dat heet onderhandelen – nog een ultieme poging het onderste uit de kan te krijgen. Maar dan citeren we het dorpshuisbestuur: “Dat pand is gewoon exploitabel, de meest voorzichtige ramingen tonen dat zelfs aan. Het is elke avond bezet. Is het niet de volleybal- of de muziekvereniging, dan is het wel de toneelclub en zit die er niet in dan zijn er wel weer Zumba-lessen.” Lees hier het hele verhaal.

Dan zijn we er toch uit? Laat iemand de stoute schoenen aantrekken en er mee aan de slag gaan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.