natura 2000 nog zonder sallandse inbreng

Er zijn nog geen Sallandse natuurgebieden opgenomen op de Europese lijst van beschermde natuurgebieden. Minister Bleker heeft op de valreep van het jaar 23 gebieden aangewezen die definitief beschermd moeten worden. De uiterwaarden van de IJssel bij Olst-Wijhe, de Sallandse Heuvelrug, De Vecht- en het Benedenregge-gebied en het Boetelerveld bij Raalte zitten daar nog niet bij.

Nederland heeft 162 natuurgebieden aangemeld in Europa. De 23 hieronder vermeld zijn definitief. Je kunt ze op hun plek zetten via de kaart onder deze link.

Europa verdeelt het buitengebied momenteel naar wat je er mag doen. Eerder werden in Overijssel bijvoorbeeld al gebieden aangewezen voor intensieve en extensieve veehouderij. Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) enerzijds, natuurbehoud anderzijds. Natura 2000 is de kers op de pudding. Het lijkt er op dat het huidige kabinet niet te veel kersen overheeft. Zo is de stekker ook al uit de robuuste ecologische zones getrokken. Die zones moeten verbindingen creëren voor flora en fauna. Daar is tientallen jaren miljoenen ingestoken. De laatste stappen worden niet meer gemaakt omdat dit kabinet niet meer wil betalen.

Bij de gebieden die nu zijn aangewezen gaat het bijvoorbeeld om de bescherming van stuifzandgebieden, meren en moerassen, bossen, kreken en gebieden langs de Nederlandse kust met zandbanken die van groot belang zijn voor watervogels. In de volgende fase, bij het opstellen van het beheerplan, wordt duidelijk welke maatregelen er nodig zijn om de kwetsbare natuur in goede staat te houden of te brengen.

De gebieden die nu definitief zijn aangewezen zijn Noordzeekustzone (7), Lauwersmeer (8), Groote Wielen (9), Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving (10), Witte en Zwarte Brekken (11), Sneekermeergebied (12), Leekstermeergebied (19), Zuidlaardermeergebied (20), Norgerholt (22), Drents-Friese Wold & Leggelderveld (27), Kolland & Overlangbroek (81), Polder Zeevang (93), Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein (104), Boezems Kinderdijk (106), Oude Maas (108), Veerse Meer (119), Yerseke en Kapelse Moer (121), Groote Gat (124), Canisvliet (125), Vogelkreek (126), Markiezaat (127), Abdij Lilbosch & voormalig Klooster Mariahoop (151) en Vlakte van de Raan (163).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.