kerktoren in brand door wenslampion

Zondagmorgen om 10.00 uur is er weer een eerste eucharistieviering in de kerk.

De kerktoren vloog in de brand om een uur of acht in de ochtend op de eerste dag van het jaar. Eerst werd kortsluiting in het uurwerk als vermoedelijke oorzaak genoemd. Dat wordt inmiddels uitgesloten. Ook de verzekering gaat daar niet meer van uit. Het vermoeden bestaat dat de klokken door de brand gingen luiden in plats van dat het luiden de kortsluiting en de brand veroorzaakten. Later werd vuurwerk niet uitgesloten. Een Thaise luchtballon is nu een heel stellig vermoeden.

Een Thaise ballon is feitelijk een heel lichte lampion die opstijgt vanwege de hete lucht, opgewarmd door een klein fakkeltje – een soort waxinelichtje – onder de wensballon. Eenmaal opgestegen varen ze op de wind heel kalm door de lucht. In Thailand geven mensen de ballon een wens mee, op weg naar niet vermoede oorden.

De wensballonnen werden bij aanvang van de lente in 2008 ook gebruikt bij Het Langste Lente Licht. Honderden lampionnen werden toen tegelijk aangestoken. Op last van met name de Rijks Luchtvaart Dienst waren destijds al die lampionnen vastgezet op stokken zodat ze niet konden opstijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.