hoge treedt af een korte reconstructie

Al snel na haar beëdiging op 27 april ontstond er kritiek op Hoge. Het accommodatiebeleid van de gemeente Raalte kende dan ook een woelige voorgeschiedenis. Hoge bleek eerdere beloftes over een dorpshuis in Heino niet waar te kunnen maken. Dat leidde tot een eerste deuk in haar reputatie. Ook bij andere plannen werden door Hoge genoemde data niet gehaald.

Haar val werd echter ingezet tijdens de raadspleinsessie van maandag 10 januari.

Hoge kwam op 5 januari met plannen voor de dorpshuizen in Lierderholthuis en Nieuw Heeten op de proppen. Haar plannen voorzagen in een renovatie van de St. Nicolaasschool in Lierderholthuis. Stichting Dorpshuis Lierderholthuis had echter een plan bij de gemeente ingediend voor de ontwikkeling van een nieuwe gymzaal en een nieuwe school, de sloop van de oude school. Aan het plan van de stichting hing een prijskaartje van 2 miljoen. Te duur volgens Hoge. Haar plan kwam uit op een investering van 1,1 miljoen.

Het plan van werkgroep Vitaliteit Nieuw Heeten om het dorpshuis, een sporthal en het sportpark op één gezamenlijke locatie te vestigen, was nog veel duurder, in totaal 6,3 miljoen. Ook dat plan werd door Hoge afgeserveerd. Haar plan (renovatie en uitbreiding van het Timmermanshuis, de bouw van een binnensportvoorziening, renovatie of nieuwbouw van de kantine en kleedkamers op het sportpark en de realisatie van een buitenterrein) kostte nog steeds 2,8 miljoen.

Op de raadpleinsessie die volgde werden de varianten van het college echter naar de prullenbak verwezen.

René Neimeijer van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis verklaarde: “De varianten lijken gericht op het verdwijnen van voorzieningen uit het dorp.” Willy Bouwman van de werkgroep Vitaliteit Nieuw Heeten noemde het plan van de wethouder ‘niet acceptabel’.

De woorden van de voorzitters waren nog relatief mild vergeleken met de reacties van de gemeenteraad. De oppositiepartijen hadden geen goed woord over voor de plannen. “Dit is echt slecht, prutswerk,” aldus Ben Nijboer van de VVD. “Het zijn geen plannen voor een MFA. Het is een dorpshuis en verderop staat ook nog wat,” was de reactie van Harry van Kampen van de SP. “Het streven van de raad om snel MFA’s te realiseren, is mislukt. Er is broddelwerk geleverd. De wethouder moet haar huiswerk over doen,” liet Den Daas van Lokaal Alternatief weten. “We kunnen hier niks mee, de visie op leefbaarheid ontbreekt,” aldus Arie van der Wilt, PvdA. D66 liet bij monde van Perton weten, dat het college de kernen buitenspel zet.

Zelfs de coalitiepartijen, Gemeentebelangen en het CDA, uitten hun twijfels over de plannen van het college. Frank Niens zette namens Gemeentebelangen vraagtekens bij de plannen voor de renovatie van gemeenschapsgebouwen in Nieuw Heeten en Lierderholthuis. Het CDA wilde zelfs een extra raadspleinsessie inlassen om zo met de betrokken partijen in gesprek te gaan. Voor Hoge moet het duidelijk geworden zijn. Ook bij haar eigen partij was er kritiek op haar accommodatiebeleid. Hoge trad af. Ze was bijna negen maand wethouder van de gemeente Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.