historische vereniging raalte houdt open dag

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken houdt op zaterdag 29 januari weer een gratis open dag. Iedereen die belangstelling heeft voor de plaatselijke, regionale of familiegeschiedenis is dan weer welkom in boerderij Strunk aan de Deventerstraat.

Tussen 10.00 en 15.30 uur is er volop gelegenheid om op zoek te gaan in het documentatiecentrum van de vereniging. Deze telt ruim zevenhonderd titels van zeer uiteenlopende aard, allemaal op het gebied van geschiedenis en genealogie. Daaronder een grote collectie kopieën van oude kerkelijke archieven van Raalte en een groot aantal buurtdoepen vanaf eind 1600, waarin gegevens zijn te vinden over destijds gedoopte en getrouwde personen. Voor stamboomonderzoekers zijn dit onmisbare bronnen om familiegegevens van voor de invoering van de burgerlijke stand (1812) te kunnen vinden.

Daarnaast zijn er kopieën en transcripties van oud-rechterlijke archieven die lopen van eind 1500 tot 1812 als het schoutambt Raalte ophoudt te bestaan en de gemeente Raalte ervoor in de plaats komt.

De afgelopen jaren is ook flink werk gemaakt van het digitaliseren van historische informatie. Er is inmiddels vele gigabytes aan informatie beschikbaar om geraadpleegd te kunnen worden op de PC’s van de vereniging. De laatst aanwinst betreftfen de doop-, trouw- en begraafregisters van de katholieke kerk van Luttenberg.

De vereniging is nog steeds op zoek naar oude foto’s: hoe ouder hoe liever. Wie interessante foto’s heeft, al dan niet in een album, is van harte welkom tijdens de open dag. Er wordt ter plaatse een scan van de foto’s gemaakt, waarbij het origineel volkomen intact blijft. De belangstelling gaat met name uit naar afbeeldingen van het dorp Raalte en de buurtdorpen in vroeger jaren: gebouwen, straten, maar ook bijzondere gebeurtenissen en groepen mensen zijn erg interessant. Zeker als nog bekend is wie of wat afgebeeld is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.