gewoon carolien mannen te vertrouwen

Een man zit bij me in de wachtkamer. Hij leest de krant over de pedofiel Robert M. en hij vloekt alles bij elkaar. ‘Ze moesten hem castreren, eraf met die hap’ en nog meer grove taal. Hij blijkt als 15-jarige jongen tijdens zijn eerste werkervaring onder de hoede van een voorman te zijn gezet. Deze voorman heeft hem vele zaken geleerd; de ervaringen die hij heeft gekregen op het seksuele vlak waren niet zijn keuze. Er werd niks mee gedaan en niet over gepraat. Zijn frustratie is nog duidelijk merkbaar.

Een mevrouw vertelt hoe zij in haar jonge jaren door een belangrijk persoon in het dorp is misbruikt. Niet alleen zij, maar ook een aantal van haar zussen. Zij hebben als familie besloten geen aangifte te doen om de familieleden van deze man niet te kwetsen. Dit is voor haar – bijna vijftig jaar later- vaak nog ontzettend moeilijk.

Een mevrouw komt bij me. Ze wordt bewust dat haar zoontje de dag nadat hun oppas is geweest, toch wel een erg groot poepgaatje had en ook wat bloed daar. Na intensieve begeleiding, contact met de politie, besluit dit gezin alleen hun familie waar de man soms ook oppast, op de hoogte te stellen. Aangifte doen kan vele problemen geven.

Thuis zit de grote houthakker te stoeien met onze zoon. Het gaat er best hard aan toe. De een doet nog gemener dan de ander. In mijn beleving leren jongens dan hun kracht kennen, ze leren hoe ze zich kunnen verdedigen en leren vechten. Ik zie dat mijn man als laatste redmiddel ’tingelingeling’ doet met zoons’ edele deel …. Ik heb een kleine schrikreactie. Hij rijdt ook met een busje met jongens naar de voetbal. Alleen met allerlei kinderen naar de Mac Donalds. Kan ik mijn eigen man nog wel vertrouwen? Kunnen we nog wel slaapfeestjes houden? Is het wel oké als mijn zoon alleen met meester klassenhulp is? Wat als hij gaat spelen bij andere kinderen thuis? Kinderen en seksualiteit hangen op het moment zo in de taboesfeer. We praten met elkaar over. Onze conclusie is dat mijn man, de meeste mannen/ mensen te vertrouwen zijn, het is altijd goed om alert te blijven!

Hoe is dit voor jou? Hoe screen jij de oppas/ de mensen bij wie je kind gaat spelen? Kun jij over dit soort ervaringen praten? Beschrijf gerust je ervaringen via info@carolienjonkman.nl of via de site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.