father of the british blues op renb

De legendarische ‘Father Of The British Blues’, John Mahall, komt naar het vijftiende Ribs & Blues Festival tijdens Pinksteren. Met John Mayall heeft Ribs & Blues de man gestrikt die de bluesmuziek in de jaren 60 immens populair maakte. Hij speelde met zijn legendarische band ‘The Bluesbreakers’ onder andere samen met Eric Clapton, Peter Green, Mick Fleetwood, Jack Bruce, Mick Taylor en Walter Trout.

Mayall werd in 1933 bij Manchester (UK) geboren. Hij groeide op met muziek door te luisteren naar zijn vaders jazz- en bluesplaten. Vanaf 13-jarige leeftijd leerde hij zichzelf spelen en ontwikkelde hij een eigen stijl met behulp van de piano van de buren, geleende gitaars en tweedehands harmonica’s.

In de jaren 60 werd de band Bluesbreakers opgericht. Hij nam er Eric Clapton in op en daarmee werd het eerste hitalbum gescoord. Mayall wordt zowel bekend door zijn eigen interpretatie van de Chicago-style blues als door zijn bijzondere neus voor het ontdekken van nieuw talent. Nadat Clapton de band verliet werkte hij met Peter Green, John Mc Vie en Mick Fleetwoord (Fleetwood Mac), Andy Fraser (The Free) en Mick Taylor (Rolling Stones). Zoals Clapton ooit zei vormde John Mayall ‘een geweldige school voor muzikanten’.

Eind 2008 kondigde Mayall het einde aan van de Bluesbreakers en sindsdien richt hij zich voornamelijk op zijn solocarrière. John Mayall speelt uitstekend piano, orgel en gitaar en ook zijn spel op de bluesharp (diatonische mondharmonica) wordt geroemd. Daarnaast kan hij goed componeren: zijn bluescomposities blijven niet hangen in de geijkte bluesschema’s. Met rond de zestig albums heeft hij een schat aan ervaring. Ondanks zijn hoge leeftijd staat hij tot op heden nog steeds met een ijzersterke live-reputatie op de verschillende wereldpodia tot groot genoegen van zijn vele bewonderaars en fans.

Naast Mahall heeft de organisatie ook de nieuwe Londense bluessensatie 24 Pesos en de Amerikaan Ben Prestage, een bijzondere one-man-bluesband uit Florida, vastgelegd. 24 Pesos is een swingende band uit Londen die een mix speelt van blues, soul en funk met vier gelouterde muzikanten. Ze stonden al op vermaarde bluesfestivals als Colne en Maryport.

Het idee voor 24 Pesos werd geboren toen Burdock en Maitland in 2006 een succesvol album schreven en produceerden voor soulzanger Geno Washington. Daarna werd in 2008 24 Pesos opgericht om eigen materiaal te spelen. Alle bandleden hebben veel ervaring opgedaan in verschillende bands met onder meer Paloma Faith, Paul McCartney, The Blues Brothers, Peewee Ellis, Jocelyn Brown en Imelda May. In 2008 kwam het debuutalbum ‘The Boogie Worm’ uit dat door de pers lovend werd ontvangen, in de zomer van 2010 gevolgd door ‘Busted, Broken en Blue’.

De muziekpers is positief over de Londense band; “Als je als binnen het bluesgenre modern en fris weet te klinken, zonder de traditie uit het oog te verliezen, is dat al een prestatie op zich. Als er dan nog samenwerkingen op je CV staan met artiesten als Paul McCartney, Jocelyn Brown, Fred Wesley, Peewee Ellis maar ook met een (vooral in de UK) populaire en hippe act als Paloma Faith, dan blijkt dat je met een bijzondere band te maken hebt”, vond The Bluesman.nl

Met de one-man-blues-band Ben Prestage komt een even uniek als eigenzinnig talent naar Raalte. Ben Prestage eindigde de laatste jaren in de top drie van de International Blues Challenge met zijn rauwe Florida Swamp Blues. Met op de drums.. . Ben Prestage, op de gitaar.. Ben Prestage.. en de vocals.. Ben Prestage.

Prestage kreeg de bluesmuziek met de paplepel ingegoten. Zijn overgrootmoeder was een Vaudeville-muzikante die met Al Jolson toerde, zijn grootvader een pachter in Mississippi die hem de cultuur en het geluid van de Mississippi Blues bijbracht en zijn moeder een talentvolle boogie-woogie pianiste. Toen hij verhuisde naar Florida vermengde hij de Mississippi stijl met de tradities daar en ontwikkelde een eigen versie: Florida Swamp Blues – ‘muddy-water meets black-water’.

Sinds hij een aantal keren hoog is geëindigd op de International Blues Challenge in Memphis speelt hij op de grote blues- en folkfestivals in binnen- en buitenland. Hij begon zijn carrière echter als straatmuzikant op de beroemde Beale Street in Memphis waar hij zijn plek deelde met blueslegendes Robert Belfourd, de jongere Richard Johnston en John Lowe.

Door deze muzikanten geïnspireerd voegde hij aan zijn gitaar en banjo een sigarenkistgitaar toe (de zogenaamde Lowebow). Daarnaast bespeelt hij nog de mondharmonica en drums. Kortom, een heel ensemble voor een band van één man sterk en absoluut de moeite waard om te zien en vooral te horen.

Op zondagmiddag 12 juni zal het startschot voor het grootste gratis festival voor blues en bluesrock van Nederland gegeven worden door The Veldman Brothers uit Zwolle die met overmacht een internetpoll op de populaire site bluesforum.nl wonnen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.