den daas stelt vragen over megastallen

“Ik krijg signalen dat de gebouwen er in volle glorie staan, maar dat de verpakking, het groen, ontbreekt,”stelde Den Daas in de raad van 16 december. Wethouder Haarman reageerde: “Het begint al, heb ik destijds ook al gezegd, met de architectuur van het gebouw, om al bij voorbaat te zorgen dat het in het landschap opgaat. Je kunt nooit een lelijk genbouw alleen maar met groen wegwerken. Vervolgens kun je, maar dit hangt af van de landschapsarchitect die daar op een gegeven moment naar kijkt, op een bepaalde manier omgaan met beplanting. Dat kan de ene keer heel mooi zijn, zinvol en ook echt noodzakelijk.Je kunt best situaties hebben in een open gebied waarvan je zegt ‘dit is zonde’. Dus het is niet per definitie gezegd dat je het moet inpakken in het groen. Nee, de voorwaarde, de randvoorwaarde is de landschappelijke inpassing”.

Den Daas vind dat het antwoord van Haarman tekort schiet. “Nogal warrig en duidelijk bedoeld om mij met een kluitje het riet in te sturen. Bovendien was dit antwoord onjuist en onvolledig.”

“Het antwoord is namelijk mijns inziens in strijd met het Ontwikkelingsplan LOG’s Raalte.”

Hierin wordt 41 gesteld dat de gemeente Raalte ervoor kiest om ruimte te bieden voor de ontwikkeling van intensieve veehouderij met behoud van de landschappelijke kwaliteiten van het huidige landschap. Er wordt wel degelijk een landschappelijke inpassing geëist, door bijvoorbeeld singels, bosschages en aarden wallen, een invulling met water, het versterken van laan beplanting en een passende situering en architectuur van gebouwen.

“Ik betreur de gang van zake ten zeerste. Het kan toch niet zo zijn dat vragen waarmee het college in haar maag zit domweg niet juist beantwoord worden. Het wordt op deze wijze moeizaam voor kritische raadsleden de controlerende taak niet alleen goed, maar ook soepel uit te voeren,” sluit Den Daas af. “Vandaar dat ik nu bovenstaande vraag nu maar eens schriftelijk stel in de verwachting dat dit het college aan zal sporen voortaan ook ‘lastige’ rondvragen correct en volledig te beantwoorden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.