de bolster kiest bewust voor de eigen wijk

Katholieke basisschool De Bolster in Raalte wordt met ingang van 31 januari een brede school. Die dag opent Kinderopvang het Rode Bankje in het voormalige bankgebouw aan de Westdorplaan namelijk officieel de deuren. Het Rode Bankje is een initiatief van de directie van De Bolster, die het project in eigen beheer heeft uitgevoerd. “En dat is redelijk uniek in Nederland”, vertellen Jurgen Bruggeman en Audrey Veldhuis, respectievelijk directeur en adjunct-directeur van De Bolster. “Als we voor andere participanten hadden gekozen, had het kinderdagverblijf waarschijnlijk een functie voor heel Raalte gekregen, terwijl wij ons wilden richten op de eigen wijk.”

Het Rode Bankje biedt zo meteen plaats aan drie groepen kinderdagopvang (0 tot 4 jaar), één speciale peutergroep (2 tot 4 jaar) en één groep buitenschoolse opvang (4 tot 12 jaar). De eerste twee kinderdagopvanggroepen zitten al zo goed als vol. “We hebben er alle vertrouwen in dat het een succes gaat worden. En op te maken uit de belangstelling en de aanmeldingen krijgen we een vliegende start.”

De plannen voor de brede school ontstonden in 2009. “We presenteren elk jaar in januari of februari enkele open huis dagen. Dat jaar meldden veel ouders zich bij ons met de vraag of we ook buitenschoolse opvang en kinderopvang konden aanbieden. Een ouder uit de wijk vertelde dat ze elke dag haar kinderen moest ophalen bij De Ieme en in Raalte-Noord. Ze werkte in Deventer en moest die beide adresjes langs voor 18.00 uur. Of dat niet centraler kon?” Jurgen en Audrey wilden wel, waren ook enthousiast over een toekomst als brede school, maar de Bolster zat wat locatie betreft aan de max. “Ja, of we moesten de lucht in gaan.” Bovendien hadden de twee een ambitieus wensenpakket. “Bij de meeste brede scholen is er inhoudelijk gezien nauwelijks samenwerking tussen de gebruikers. Ze zitten in hetzelfde gebouw en delen de schoonmakersrekening, maar daar blijft het dan vaak ook bij. De inhoudelijke samenwerking verzandt vaak in overleg en krijgt vervolgens geen doorvertaling naar de werkvloer. Vanaf het begin stond vast dat wij ook echt een inhoudelijke samenwerking wilden met veel wisselwerking tussen de gebruikers.” Na een afgeketst overleg met De Wijsneus bleek in september 2009 het voormalige bankgebouw De Rode Bank te huur te staan. Daarna raakten de plannen in een stroomversnelling. Daarbij kregen Jurgen en Audrey ondersteuning van het SCOS. Aanvankelijk was KOOS ook een kandidaat-participant. “Maar dat bleek toch niet in onze visie te passen. Wat betreft het concept hadden we elkaar snel gevonden, maar wat betreft de zeggenschap niet. Met KOOS erbij zou de kinderdagopvang en de BSO gericht worden op alle kinderen in het bestand van KOOS. Dat zou betekenen dat het Rode Bankje bestemd zou zijn voor kinderen uit heel Raalte. Dat wilden we niet. We hebben heel bewust voor de wijk gekozen en daarmee ook voor de toekomst van onze eigen school. We zijn een stabiele school, maar regeren is vooruitzien.”

Al snel hadden de twee een afgerond plan klaar, waarmee ze zich vervolgens bij SCOS meldden. Jurgen: “Daar keken ze wel een beetje op van onze voortvarendheid, maar ze waren plezierig verrast. Soms moet je doortastend zijn. En dat past ook wel een beetje bij de karakters van Audrey en mij.”

SCOS ging akkoord en daarna konden de werkzaamheden beginnen. Het Rode Bankje levert zeven extra banen op. Jurgen en Audrey hebben gekozen voor mensen die breed inzetbaar zijn en (doorgaans) beschikken over veel ervaring. Nu, zo vlak voor de officiële start, zijn Jurgen en Audrey trots dat hun plannen werkelijkheid worden. “Het zal ook bij ons met vallen en opstaan gaan, wij zullen het deksel ook wel eens op de neus krijgen, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. Dit concept, zoals wij het neerzetten, is volgens ons de toekomst!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.