ddmc merkt niks van dip in drukkerswereld

DDMC levert professioneel drukwerk voor bedrijven en particulieren. Dat varieert van familiedrukwerk (kaarten etc.) tot entreekaarten, van persoonlijk geadresseerde brieven tot flyers en van posters tot boeken. Het bedrijf heeft inmiddels negen medewerkers. Tot eind vorig jaar werkte DDMC alleen met digitale drukmachines, niet voor niets staat de DD in DDMC voor Digitaal Drukken.

“Maar digitaal drukken is alleen tot bepaalde oplages goedkoper”, vertelt Ronny. “Daarna wordt de traditionele drukpers aantrekkelijker. Als we eerder grote drukorders kregen, speelden we die door naar andere bedrijven. Eigenlijk was dat zonde en daarom hebben we besloten om zelf een offsetdrukpers aan te schaffen. Ondanks dat het digitale drukken aan een opmars bezig is, verwacht ik niet dat de offsetdrukpers ooit verdwijnt. Als het om grote oplages gaat, werken die gewoon beter.”

Dat bij DDMC in deze mindere tijden de vraag juist stijgt, ligt volgens Ronny aan meerdere factoren. Ten eerste beschikt DDMC over een zelf ontworpen machine die uniek is in de wereld. Ronny legt uit.

“Wij werken al jaren met machines van HP. De machines van dat merk veroveren langzaam maar zeker een groot deel van de markt. Ze hebben echter één nadeel. Ze draaien maar op drie papiersoorten. Daarom ben ik samen met mijn vader aan het experimenteren geslagen en met ons tweeën hebben we een machine ontwikkeld waarmee je andere papiersoorten een coating geeft die ook dat papier vervolgens geschikt maakt voor de HP-machines. Niemand anders die zo’n machine heeft. Andere bedrijven komen dan ook regelmatig bij ons kijken, zelfs HP schakelt ons in voor advies. Het heeft ons ook contacten opgeleverd met grote papierleveranciers zoals bijvoorbeeld Bührman-Ubbens en Vista Print. Voor hen behandelen we ook papier. De vraag stijgt nog steeds. We beschikken inmiddels over drie coatingmachines en hebben er speciaal twee man voor in dienst genomen.”

Maar Ronny wijst ook op de kwaliteit die zijn bedrijf levert: “We gebruiken hoogwaardige materialen en werken met echte vakmensen. Ik ben zelf met m’n 41 jaar de op één na jongste. Mensen denken al snel dat ze kunnen drukken, maar dan praat je niet over vakwerk. Het zit ‘m in het oog voor detail. Dat verkrijg je alleen maar door meters te maken en liefde te hebben voor vak. En wat ook belangrijk is in dit vak: je moet flexibel zijn en geen ‘acht tot vijf’-mentaliteit hebben. En dat heeft niemand hier. Als er in het weekend een spoedklus binnen komt, hoef ik maar te bellen en ze staan klaar.”

Ronny laat zich er op voorstaan dat DDMC heel snel kan werken. “Laatst kreeg ik om 19.14 uur een telefoontje van een uitvaartondernemer. Hij kwam vijftig bidprentjes te kort. Of die een uur later bij de kerk konden zijn. Op dat moment was ik thuis. Ik heb de auto gepakt en ben naar de zaak gereden. De machine warmde vlot op en al om 9 minuten over half acht waren de kaarten klaar. Een paar minuten later lagen ze in de kerk.”

DDMC is opgestart in 2002. Ronny had toen al zo’n zestien jaar ervaring in de drukwereld. Zijn toenmalige werkgever had indertijd het faillissement aangekondigd. “Een collega van me wees me op de ontwikkelingen in de digitale drukwereld. Ik was in het begin, om eerlijk te zijn, niet enthousiast. ‘Ik ga niet achter zo’n veredeld kopieerapparaat staan’. Maar toch hebben we met ons tweeën een kijkje genomen in Maastricht waar een HP 1000 digitale drukmachine stond. En ik was onder de indruk. De kwaliteit van die machine bleek te vergelijken met die van offset drukpersen.

Bovendien komt het drukwerk er droog uit en is dus meteen geschikt voor de nabewerking.” Ronny en zijn compagnon besloten er verder mee te gaan. Ze kregen daarbij ondersteuning van Jacob de Roo, een vertegenwoordiger van HP Indigo. “Wij waren jongens uit de praktijk. Ik was goed in drukken, mijn compagnon heel behendig met de nabewerking. Een gouden combinatie, maar van een businessplan hadden we bij wijze van spreken nog nooit gehoord. Jacob heeft ons daarbij geholpen. Hij had er ook belang bij, want HP probeerde indertijd een plekje op de markt te veroveren met de digitale machines.” Aanvankelijk was DDMC gevestigd in een bedrijfsverzamelpand, maar enkele jaren geleden betrok de drukkerij een eigen pand aan de Kaagstraat. Ronny en zijn compagnon hebben vanwege een verschil van inzicht inmiddels afscheid genomen van elkaar.

DDMC is gevestigd aan de Kaagstraat 18 in Raalte, tel: 0572-330468. Meer informatie op staging2.ddmc.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.