burgernet pakkans 10 tot 15 procent hoger

Met de lancering van burgernet in de gemeente Raalte, wordt de pakkans op zogeheten ‘heterdaadjes’ 10 tot 15 procent hoger. Dat blijkt uit landelijke cijfers van het systeem waarbij burgers en de politie samenwerken om daders van diefstallen en overvallen in de kraag te vatten. Zo zijn er tot nu toe in Friesland 100 acties geweest, dertig keer werd de dader gegrepen.

In Raalte werd de aftrap voor Burgernet donderdagmorgen gegeven. Burgemeester Piet Zoon schreef zich als eerste inwoner van Raalte in voor het project. Vanaf donderdag is het mogelijk voor alle inwoners van Raalte om zich in te schrijven, mits 16 jaar of ouder. Deze week krijgt elk huisadres in de gemeente post, met daarin het verzoek voor aanmelding.

Wanneer je je inschrijft op Burgernet, krijg je een telefoontje of mailtje als er ergens een overval, diefstal, inbraak, tasjesroof heeft plaatsgevonden of als er een persoon vermist is. Burgers wordt dan gevraagd om uit te kijken naar de mogelijke dader of voortvluchtige en contact op te nemen met een speciaal telefoonnummer. Het samenwerkingsverband tussen burger, gemeente en politie moet niet alleen het aantal aanhoudingen verhogen, ook moet het veiligheidsgevoel in de woon- en werkomgeving verbeteren.

Het systeem bevat een aantal opties om uit te breiden. Zo kan ook een AED-alert in de toepassing geïntegreerd worden. Als iemand ergens een hartstilstand krijgt, kunnen op die manier mensen opgeroepen worden om met defibrillator te hulp te schieten.

Korpschef Sipke Dekker is zeer goed te spreken over Burgernet. “Het is een machtig mooi middel. Ik ben blij met het initiatief van de burgemeester. Het is een feest om te beginnen. Ik ben er van overtuigd dat als genoeg mensen meedoen, het een succes wordt.”

Landelijke cijfers wijzen uit dat ongeveer 4,7 procent van de bevolking deelneemt aan Burgernet. In Raalte zou dat neerkomen op ongeveer 1600 á 1700 inwoners. De verwachting is dat het systeem per 1 februari werkzaam is. Inschrijven op Burgernet kan via staging2.burgernet.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.