bp overvaller hoort strafeis van 5 jaar

betrokkenheid bij de mislukte inbraakpogingen bij Texaco in Raalte. Salland Centraal speelde deze tips door aan de politie, maar de betrokkenheid bij deze inbraakpogingen ontkent de verdachte. Wel bekende hij vrijwel direct de overval op de BP.

De Amsterdammer had ten tijde van de overval flink te lijden onder zijn cannabisverslaving. Hij was een dealer uit Zwolle al enige tijd geld schuldig en deze man zette hem onder druk het geld snel terug te betalen. Om snel aan geld te komen overviel hij het BP-tankstation. De keuze voor juist dit tankstation maakte hij heel bewust, omdat het niet dicht bij het politiebureau ligt.

Om het geld uit de kassa overhandigd te krijgen, nam hij een gaspistool mee. Onder de dreiging van dit wapen maakte hij de medewerker van het tankstation ongeveer 600 euro afhandig, daarnaast nam hij een aantal pakjes sigaretten mee. Een deel van de buit die de overvaller maakte, overhandigde hij diezelfde avond nog aan de dealer uit Zwolle. Naast de medewerker van het tankstation was er in de winkel van het tankstation nog een 12-jarig jongetje aanwezig. De 12-jarige heeft veel problemen aan dit voorval overgehouden, met name thuis en op school.

De 22-jarige bekende tegenover de rechtbank ook een poging tot tasjesroof op de Berkenlaan in Raalte. Hij probeerde een invalide man op een scootmobiel zijn tas afhandig te maken, maar omdat de tas vastzat aan de scootmobiel lukte dit niet. Waarom hij deze poging tot tasjesroof deed, weet de Amsterdammer zelf eigenlijk ook niet zo goed. “Het gebeurde in een opwelling.”

Over zijn betrokkenheid bij de 21 woninginbraken of de pogingen daartoe, liet hij ook geen twijfel bestaan. Hij bekende schuld, een aantal van de inbraken pleegde hij samen met iemand anders. Eén van de inbraken vond plaats aan de Rozenstraat in Raalte, de andere twintig in Zwolle. In totaal worden hem vier inbraken, zeven inbraken in vereniging en tien pogingen tot inbraak in vereniging ten laste gelegd. De spullen die hij wegnam bij de inbraken verkocht hij door aan verschillende helers. De opbrengst hiervan gebruikte hij niet alleen om cannabis van te kopen, ook voor dagelijks onderhoud zoals eten.

Naast de celstraf, eisten drie benadeelde partijen een financiële vergoeding van de Amsterdammer. De eigenaar van BP eiste 850 euro, maar krijgt 796,52 euro. Het slachtoffer van de poging tot tasjesroof eist 150 euro, wegens immateriële schade. Eén van de slachtoffers van een poging tot inbraak eiste 285 euro voor het herstel van een deur en kozijn.

De Amsterdammer betuigde spijt voor zijn daden in de rechtbank. Hij wil schoon schip maken. “Ik heb alles zelf naar de klote geholpen, ik vind het echt vreselijk.” Zijn advocaat en hijzelf betuigden ook dat hij zijn straf niet wil ontlopen, maar het juist als een kans zien. “Ik zie het als een kans om weer wat van mijn leven te maken en dat ga ik ook zeker doen.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.