boete voor verkoop afgedankte apparaten

Een elektronicawinkel uit de gemeente Raalte is veroordeeld tot een geldboete van 2000 euro, omdat die zich op illegale wijze had ontdaan van afgedankt witgoed. De winkel zou in de periode van 1 december 2008 tot 31 maart 2009 oude koelkasten, wasmachines en wasdrogers voor kleine bedragen verkocht hebben aan een handelaar. Dat mag niet, want door de verplichte verwijderingsbijdrage die winkeliers moeten vragen, moeten de apparaten afgevoerd worden voor recycling en milieuvriendelijke verwerking.

De handelaar zou tegen de winkelier hebben gezegd dat hij de apparaten wilde opknappen. “Ik gaf ze mee met het idee dat hij ze zou herstellen. Achteraf is dat stom. Als ik vooraf had geweten dat hij ze in een container naar weet ik veel wat voor land had gestuurd, had ik het nooit gedaan. Ik ben me van geen kwaad bewust geweest,” vertelde de winkelier vrijdagmorgen aan de politierechter. “Ik heb er nooit een strafbaar feit in gezien.”

De strafpleiter van het Openbaar Ministerie had weinig begrip voor de winkelier. “Heeft u zich nooit verdiept in wat er met die apparaten gebeurt? Leest u geen vaktijdschrift? U moet zich als ondernemer op de hoogte stellen van de spelregels.” De strafeis van de Officier van Justitie was daarom niet mild, hij eiste een onvoorwaardelijke geldboete van 5.000 euro. “Meneer heeft minder kosten gemaakt. Sterker nog, hij heeft geld gebeurd voor de afvoer van de apparaten.” Ook verweet de Officier van Justitie de winkelier dat zijn koelkasten en wasmachines net zo goed in de sloot konden belanden.

De advocaat van de winkelier gaf aan het verhaal van de strafpleiter met kromme tenen aangehoord te hebben. Hij vroeg zich af wat er moest gebeuren met alle koelkasten en wasmachines die op Marktplaats en in de kringloopwinkel aangeboden worden. “De handelaar was altijd buitengewoon kritisch op de apparaten die hij meenam. Als de koelkasten inde sloot werden gegooid, dan had mijn cliënt inderdaad flink beboet moeten worden. Dat was in dit geval niet zo. Er was in dit geval geen enkel risico op milieuschade, de firma heeft er niks aan verdiend, een paar euro voor de koffiepot hooguit. Het is puur het gemak geweest. Bovendien heeft de handelaar tegenwoordig een vergunning en hij doet verder niks anders dan toen.” Ook de kans op milieuschade werd door de advocaat op de korrel genomen; een goed uitziende koelkast is wel iets anders dan bijvoorbeeld tien vaten dioxine.

De rechter koos in haar uitspraak de middenweg. De winkelier had zich bewust moeten zijn van wat er kon gebeuren, hij had zich erin moeten verdiepen. Ze legde hem een onvoorwaardelijke geldboete op van 2.000 euro, daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke geldboete van 3.000 euro met een proeftijd van twee jaar. De winkelier heeft 14 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.