beeldende therapie in landelijke omgeving

‘Het Atelier’ van beeldend therapeut Annet Schot opent haar deuren aan de Kleistraat 6 in Olst. “Een werkplaats in een landelijke omgeving omringd door weilanden en bomen. Een plek die uitnodigt en inspireert om met beeldende materialen aan de slag te gaan. Om op die manier uitdrukking te geven aan wat er in je omgaat”, zegt Annet Schot

“Het gebruiken van klei, schilder-, teken-, en andere materialen staat in ‘Het Atelier’ centraal”, vertelt Annet. De naam ‘Het Atelier’ koos ze vanwege twee betekenissen. De werkplek van een kunstenaar en de herstelwerkplek. De laatste betekenis vond zij treffend omdat het in haar atelier ook om ‘herstelwerk’ gaat, maar dan niet zozeer van kunstwerken maar van mensen. “ Vrij vertaald gaat het er om dat mensen zich door beeldend bezig te zijn energieker en completer gaan voelen.”

Volgens Annet is praten niet het allerbelangrijkst. “Eerst het beeld en dan het verhaal.” Als ‘pratende’ verpleegkundige werd ze verrast toen ze zag wat creatief bezig zijn met mensen deed tijdens hun ziek zijn. Het bood hen afleiding, plezier, maar vooral ook voldoening om hetgeen ze ondanks ziekte en/of beperking wel konden. “Later in een moeilijke fase in mijn eigen leven, ontdekte ik de kracht van beeldtaal. Ik ervoer dat een beeld meer zeggen kan dan vele woorden”.

Na een aantal jaren aan de Kunstacademie, in de richting tekenen en schilderen, koos ze voor de opleiding beeldend therapeut. “Hier lag uiteindelijk mijn hart en kwamen mijn interesses en talenten samen, beeldend werken met mensen die op zoek zijn naar een nieuwe wegen.” Dat is de kern en het vertrekpunt van haar diverse aanbod.

Voor alles geldt dat je geen kunstzinnige ervaring hoeft te hebben maar dat je open staat voor iets nieuws.

Bij beeldende therapie kan je op een andere wijze dan via praten je verhaal vertellen. “Dat kan je helpen bij het verwerken van verlies, het overwinnen van angst, het leren omgaan met een handicap of met onverklaarbare pijn”, aldus de therapeut.

“Het is bedoeld voor mensen die op een bepaald moment vastlopen in hun leven. Dat kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld in chronische pijn of vermoeidheid, angst en spanningsklachten of een burn-out.” In de therapie werk je aan de hand van een thema of opdracht. Na afloop ga je samen op zoek naar wat het beeld je te vertellen heeft, zodat er ruimte komt voor nieuwe inzichten, verandering of acceptatie. “Uit ervaring kan ik zeggen dat delen helen is”. Je kunt zelf contact zoeken, maar het is ook mogelijk dat je door huisarts of andere hulpverlener verwezen wordt. De therapie wordt over het algemeen door ziektekostenverzekeraars vergoed.

De cursus beeldende expressie laat je in een vijftal avonden je eigen talenten ontdekken. Annet: “Plezier en lef, daar draait het om. Je ontdekt dat creatief werken plezier geeft en dat het leuk is om nieuwe ervaringen op te doen. Dat ervaar je door je eigen schroom te overwinnen en uitdrukking te geven wat er in jou leeft”. Ook zegt ze dat je door je vaardigheden te ontwikkelen je jezelf beter leert kennen en waarderen. Het is voor iedereen die nieuwsgierig is naar eigen talent, eigen grenzen wil verkennen en durven aan geven, wil uiten wat er van binnen leeft of gewoon plezier wil maken.

Als vriend(inn)engroep kun je er voor kiezen om eens op een andere manier aan de slag te gaan op een ontspannen en creatieve manier. Dat kan in de vorm van deze workshop beeldende expressie. Werkgericht geldt die mogelijkheid ook voor teams. Zo kun je er terecht voor een bedrijfsuitje waarbij het accent op ontspanning ligt.

Een andere optie is die van teambuilding. In overleg kan dan een thema uitgewerkt worden. Dat kan leiden tot verrassend anders samenwerken en frisse impulsen voor op de werkvloer. Daarnaast is het mogelijk om met en voor groepen een cursustraject op maat samen te stellen.

Aan enthousiasme ontbreekt het Annet Schot in ieder geval niet, evenmin aan werkervaring. Ze is toe aan een nieuwe stap vanuit haar lang gedroomde eigen ruimte. “Een mens is er om te delen.” Ze is er helemaal klaar voor. Voor meer informatie kun je bellen naar 06-40483986, mailen naar annetschot@info.nl of op staging2. Annetschot.nl kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.