als tipgever sta je in rechtzaak mooi te kijk

Commentaar – Citaat uit De Stentor: “Het kostte de politie veel moeite om de dader te vinden. Een grootschalig buurtonderzoek en de DNA-sporen op een achtergebleven handschoen, leverden aanvankelijk niets op. De beveiligingsbeelden werden op YouTube gezet en op 9 augustus werd V. aangehouden na een tip die binnenkwam bij een plaatselijke krant.” Bij de rechtbank hadden ze nog zo gezegd dat die plaatselijke krant Salland Centraal was.

Blij dat we niet genoemd werden. Want staat Salland Centraal er wel op te wachten dat een overvaller/inbreker gepakt wordt mede door toedoen van ons? Eerst even hoe het ging. De eigenaar van een benzinepomp zette veiligheidsbeelden van een overval op YouTube en belde ons daar over op, Wij zetten de beelden in de etalage en even later kregen we foto’s toegezonden van bezoekers die zeiden: “dat is hem”. Die foto’s hebben we – zonder bronvermelding – naar de politie gestuurd.

Voor ons was dat doorsturen van de foto’s nog wel een discussie waard. Is dat onze rol? Zijn wij een verlengstuk van justitie? Willen we dat zijn? De doorslag was dat we geen zelf gemaakte beelden doorspeelden, maar beelden die anderen ons bezorgden. De politie heeft ze gebruikt, succesvol. De man werd opgepakt en bekende een reeks zaken (overigens niet de overval van de YouTube-beelden).

Maar dan komt de rechtzaak. Opgepakt na een tip van Salland Centraal. (We hadden het zelf wel gescheven.) Stel dat de tipgever niet naar ons, maar zelf naar de politie was gegaan? Dan was zíjn naam tijdens de rechtzitting genoemd. In dit geval hebben we te maken met een dader die van plan is definitief van het verkeerde pad af te blijven. Met het opbiechten van al wat ie deed heeft de jongeman schoon schip gemaakt en hij hoopt na zijn celstraf schoon te blijven. Dus dat is nog wel vrij risicoloos. Hopen we, met recht.

Maar het kan natuurlijk ook anders lopen. Komt de dader na zijn straf verhaal halen. Of wordt de verdachte niet veroordeeld. Dan is jouw naam toch maar mooi genoemd in die rechtzaal. Hoe de bescherming van tipgevers in Nederland geregeld is, weten we eigenlijk niet eens precies. Wat we wel weten is dat Salland Centraal nooit meer iets terughoorde nadat we de foto’s overhandigden. Geen ‘dank je wel’, geen ‘ha, daar hebben we iets aan’, geen ‘we hebben de dader’. Dus daar zat een van onze verslaggevers in de rechtzaal en hoorde hij ineens zijn bedrijfsnaam voorbij komen. Hoe het recht van tipgevers geregeld is? Slecht!

Vanuit dat perspectief willen we iedereen waarschuwen tipgever te zijn. Ook al wil de politiek dat we elkaar in toenemende mate verklikken, zijn er kliklijnen voor uitkeringsfraude, burgernet en straks ook voor rookcafés. Onze gedachte: niet aan mee doen. Een overheid die aan de ene kant ‘big brother’ speelt, moet aan de andere kant eerst het beschermingsrecht van die tipgevers maar eens beter regelen.

Maar tips aan ons, die kunnen gerust doorgaan. Wij garanderen anonimiteit. Ook als we tips tegen de overheid binnenkrijgen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.