wh zwart hal viert 10 jarig bestaan

Ad is al vanaf zijn kleuterjaren in de ban van orgelmuziek. “Het was het eind van de Tweede Wereldoorlog dat ik die muziek leerde kennen. Mijn moeder had een harmonium en ze kon daar liedjes op spelen. Verder was er ook niet zoveel in die tijd, maar ik vond het prachtig.” Hij volgde een opleiding tot organist, was zelfs van plan om naar het conservatorium te gaan, maar daar stak zijn vader een stokje voor: Ad zou maar gewoon boer worden. Samen met zijn vader bouwde hij hun boerderij in Apeldoorn uit tot een bloeiend bedrijf met achthonderd vleeskalveren. Totdat in ’72 een hersenvliesontsteking zijn leven veranderde. “Als gevolg daarvan had ik last van geheugenverlies Alle opgebouwde muzikale theorie was ik kwijt. Maar dat ik weer orgel wilde kunnen spelen, stond vast.” Uiteindelijk kwam hij terecht bij Willem Hendrik Zwart, een organist uit Kampen. “We oefenden niet alleen samen, maar we praatten ook veel. Hij was herstellende van een hartinfarct, dus we waren min of meer lotgenoten. Onze gesprekken konden uren duren. Praten en roken. Zo zijn we bevriend geraakt.” In ’78 kocht de familie Huetink een tweede boerderij in Lemelerveld. In ’84 verhuisden Ad en Truida samen met hun kinderen definitief naar dat dorp. De boerderij groeide en groeide, totdat in ’87 de mestquota hun intrede deden. Om de mest kwijt te kunnen, begonnen ze met een tuinderstak, die zich langzaam maar zeker steeds meer ontwikkelde tot een volwaardig bloembollenbedrijf. Rond de eeuwwisseling besloot het gezin Huetink zich volledig op de bloembollen te richten. Om hun activiteiten kracht bij te zetten, werd er een presentatiehal achter het huis van Ad en Truida gebouwd. “Toen ik naar de tekening voor de hal keek, realiseerde ik me dat er ook prachtig een orgel in zou passen”, vertelt Ad. “We hebben het samen besproken, doen we dat of doen we dat niet. En ach, waarom niet. De een koopt een boot, wij namen een orgel.” Het orgel is gebaseerd op een ontwerp van Ad. Het is gemodelleerd naar het kerkorgel in de Bovenkerk in Kampen. Everhard Zwart fungeerde als adviseur. “Daarna hebben we een open huis gehouden bij ons bedrijf. Iedereen die het orgel zag, was enthousiast. ‘Maar daar moet je meer mee doen’. Op vakantie in Mallorca hebben we de knoop doorgehakt. We gaan een concert organiseren.” Dat eerste concert, met op orgel Everhard Zwart, bleek een groot succes. Wellicht te groot… “Het was zo druk dat we mensen moesten wegsturen. We wisten niet wat ons overkwam. Maar het smaakte wel naar meer!”

Met een vaste club van zeven tot acht vrijwilligers wordt inmiddels dus al tien jaar lang een concertprogramma geboden. “We zijn hier inmiddels de hele week mee bezig. Programmeren, telefoneren, de nieuwsbrieven maken, het gaat maar door. Onze kinderen zijn er misschien wel dankbaar voor, want we hebben sinds ons pensioen echt geen tijd meer om ons met het bedrijf te bemoeien, haha!”

Of de WH Zwart Hal over 10 jaar ook haar 20-jarig bestaan zal vieren, houden Ad en Truida een beetje in het midden. “We zijn nou allebei 70 jaar. Zo lang het leuk blijft, blijft het leuk. De kinderen hebben er geen belang bij om dit voort te zetten. En de belangstelling voor deze muziek is vaak wel gekoppeld aan een bepaalde leeftijd. Maar anderzijds: de hal en het orgel staan er en het ideaal om er een breed publiek van mee te laten genieten, blijft ook gewoon bestaan. Niemand kan in de toekomst kijken, dus wie weet…”

Het publiek voor de concerten komt uit heel Nederland. “Maar we hebben ook veel vaste bezoekers uit Raalte, Heeten en Wijhe. De muziek is natuurlijk vaak Christelijk georiënteerd, maar dat zegt verder niks over ons publiek. We richten ons op muziekliefhebbers, niet op mensen van een bepaalde gezindte. We hebben ontzettend veel nieuwe vrienden gekregen en prachtige dingen meegemaakt. Onlangs ging hier een man nog op de knieën voor zijn vriendin. Hun vorige partners waren overleden en ze hadden elkaar hier leren kennen. Maar soms is het wel eens moeilijk hoor. Want ons publiek is vaak wat ouder en je krijgt dus ook te maken met sterfgevallen. En je kunt niet overal bij zijn. Dat is dan met pijn in het hart. Maar je krijgt hier zoveel voor terug. Laatst was hier een gezelschap van de Rotaryclub uit Oldebroek. Die wilden eens wat anders. Terwijl er iemand orgel zat te spelen, stonden er op het balkon twee rappers tekeer te gaan. Fantastisch toch?”

Meer informatie op staging2.huetink-royalmusic.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.