wat is een voortijdig schoolverlater eigenlijk

Een voortijdig schoolverlater is niet zozeer een student die stopt met zijn studie omdat de opleiding niet bevalt, maar onder vsv’ers valt iedere jongere tussen 12 en 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat. Een jongere heeft een startkwalificatie als hij een havo- of vwo-diploma of een diploma op niveau 2 van het mbo haalt. Leerlingen die na het behalen van een vmbo-diploma geen onderwijs meer volgen, worden dus ook als voortijdig schoolverlaters beschouwd.

Steeds vaker ligt de oorzaak van voortijdig schoolverlaat buiten school. Het komt tegenwoordig vaker voor dat jongeren uitvallen vanwege hun privésituatie en minder door een verkeerde studiekeuze. Hieronder een aantal veel voorkomende redenen van leerlingen om voortijdig te stoppen.

– Problematiek vanuit de thuissituatie

– Langdurige ziekte

– Het besluit te gaan werken

– Niet mee kunnen komen (Dit komt veel voor bij leerlingen die doorstromen vanuit het speciaal onderwijs en extra begeleiding nodig hebben)

– Verkeerde studiekeuze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.