shetland hengstenkeuring bij manege bartels

Manege Bartels in Mariënheem staat de komende weken in het teken van de Sallandse Ruiterdagen. Hoogtepunten van het evenement, dat al meer dan 25 jaar wordt georganiseerd, zijn de veiling van de Friese Paarden van stal Meijer, de Gouden Aar en de Shetland hengstenkeuring.

Jarenlang zijn de Brabanthallen het toneel geweest van de keuring van de Shetlandhengsten, maar een aantal jaar geleden is de vereniging NSPS op zoek gegaan naar een andere locatie. Deze werd gevonden in Mariënheem. De manege voldoet aan alle eisen die de NSPS stelt voor de keuringen. De hengsten worden onderworpen aan een strenge keuring, waar onder andere gelet wordt op de conditie, loop en de vruchtbaarheid. Dit omdat de hengsten die door gaan ook echt voor de fokkerij van shetlanders gebruikt gaan worden.

Voor alle zekerheid zijn er ook een aantal dierenartsen aanwezig om de Shetlanders te onderzoeken. Om te zien of de hengst die getoond wordt ook echt de juiste hengst is wordt er DNA afgenomen. Zo wordt er gekeken naar wie zijn vader en moeder zijn. Dus voordat de Shetlander door mag is er al heel wat onderzocht.

Na vele demonstraties en keuringen lopen de Shetlanders een ereronde door de manege. Zaterdag gingen er zes Shetlanders door om via het fokprogramma van de NSPS voor nageslacht te zorgen.

Een Shetland is afkomstig van de eilanden Shetland, ten noorden van Schotland. Het ras is al ruim 500 jaar in Nederland en wordt ook veel als hobbypony gehouden. De fokkerij vindt plaats binnen de reglementen van het Nederlands Shetland Pony Stamboek, die in 1937 is opgericht en daarmee ook direct het oudste ponystamboek in Nederland is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.