scas start met voetbalschool voor salland

SCAS wil zich niet alleen richten op de echte toptalenten, maar op alle kinderen en VMBO-ers die het leuk vinden om te bewegen, te sporten of cultureel bezig te zijn. Deze twee eerste lesuren zijn in het vervolg ook bestemd voor andere projecten van SCAS. Zo komen er op termijn extra trainingen voor -VMBO-leerlingen die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van musicals en wielersport. “En nog veel meer”, zo stellen Peter Reumer en Paul Vermeulen, die handen en voeten zullen geven aan de onderwijstrajecten van SCAS. “Er bestaat ook extra behoefte aan verdieping als het gaat om popmuziek, vechtsport of handbal. Daar gaan we mee bezig.”

De Sport en Cultuur Academie Salland komt voort uit een samenwerkingsverband van Carmel College Salland, Landstede, de gemeente Raalte en woningcorporatie Salland Wonen. Daarnaast wordt het initiatief ook actief ondersteund door diverse andere partijen/verenigingen zoals Rohda Raalte, SV Raalte, Gibo Groep Kwiek, het Hoftheater, de Culturele Raad Raalte, het Steunpunt Toptalent Overijssel, Stichting Toptalent Zwolle en omstreken en Hogeschool Windesheim. SCAS is het resultaat van een bezoek dat vertegenwoordigers van Carmel College Salland, Landstede, de gemeente Raalte op initiatief van de Carmel Handbal School in 2006 brachten aan Denemarken. “Daar is een speciale school waar leerlingen doordeweeks verblijven”, vertellen Peter en Paul. “Er is daar heel veel aandacht voor sport, cultuur en sociale competenties. Bij sport en cultuur komt veel meer kijken dan het trainen en oefenen alleen. Het gaat ook om sociale vaardigheden en kwaliteiten als met elkaar omgaan, sportief gedrag, jezelf profileren en doorzettingsvermogen. Die school gaf daar op een unieke wijze invulling aan, niet alleen binnen de lessen, maar ook daarbuiten. Na dat bezoek is het besluit genomen om ook in Salland iets dergelijks op te zetten.”

Die sociale vaardigheden en kwaliteiten noemen ze bij de SCAS ‘lifeskills’. “En daar horen ook zaken bij als het leren organiseren”, benadrukken Paul en Peter. De begeleiding van de voetbaljeugd is in handen van Peter en Paul. Ze zijn beide al jaren actief als voetbaltrainer en hebben veel ervaring in de wereld van voetbal en onderwijs. Reumer kennen we nog als oud-Rohda trainer. Met ingang van 2011 wordt hij overigens manager voetbalzaken bij de club. Zij zullen samenwerken met een aantal trainers uit de regio.

Belangstellende trainers uit Salland kunnen zich overigens aanmelden. Voor keepers wordt er een speciaal programma ontwikkeld, en voor meisjesvoetbal zal er extra aandacht zijn. De trainers zijn KNVB erkend.. Deelname aan de voetbalschool is niet gratis, maar de SCAS doet er alles aan om met de steun sponsoren de kosten zo laag mogelijk te houden. De deelnamekosten voor de basisschooljeugd zullen maximaal 160 euro bedragen (de ouders dienen zelf te zorgen voor vervoer); deelname aan voetbalschool voor eerstejaars-VMBO-ers zal maximaal 175 euro kosten (van februari tot het einde van het schooljaar).

De eerstejaarsleerlingen kunnen verder meegroeien in het voetbalschooltraject van SCAS. De voetbalschool zal uiteindelijk aan alle klassen van het VMBO en het MBO worden aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.