sallandse ruiterdagen in manege bartels

Manege Bartels in Mariënheem vormt van 26 december tot en met 4 januari de locatie voor de 29-ste editie van de Sallandse Ruiterdagen. Van Tweede Kerstdag tot en met donderdag 30 december is het springparcours geopend voor paardencombinaties. Op 2, 3 en 4 januari zijn de ponyruiters aan de beurt.

Carien van der Steege, bestuurslid van Stichting Sallandse Ruiterdagen verwacht in totaal ruim duizend deelnemers aan de start te mogen begroeten. “De editie van volgend jaar wordt onze dertigste. Dan willen we extra uitpakken, deze keer houden we nog vast aan het vertrouwde programma!” Wel is dit jaar het programma met één dag uitgebreid. “Omdat een aantal scholen 3 januari alweer begint, plakken we er dit jaar voor de ponyrijders een derde dag bij aan. Zo hebben alle jongens en meisjes de mogelijkheid om mee te doen.”

Alle combinaties rijden twee parcoursen. Degenen met de beste resultaten over beide rubrieken plaatsen zich voor de finale. Op woensdag 29 december worden vanaf 18.30 uur de B- en L-finales verreden en op de slotavond bij de paarden, 30 december, komen de beste M, Z en ZZ ruiters in actie. Zij strijden die avond om De Gouden Aar. De finales voor de ponyruiters zijn gepland op dinsdag 4 januari (aanvang 17.00 uur). In alle finales zijn extra geldprijzen beschikbaar. Zo krijgt de winnaar van de Z/ZZ-finale een enveloppe met 500 euro, aangeboden door hoofdsponsor Rabobank Salland.

Net zoals de voorgaande edities komen er weer diverse landelijke en regionale toppers naar de verwarmde manege in Mariënheem. Het gaat onder andere om de gebroeders Schröder, Gert-Jan Bruggink (meerdere malen Nederlands Kampioen en eenmaal Europees Kampioen), Hendrik Jan Schuttert, Anne-Liza Makkinga en Niels Nanning. “Wat de regio betreft, zijn we één van de grotere paardensportevenementen”, vertelt Carien. “Dankzij de grote namen op het programma zijn we ook heel aantrekkelijk voor de wat minder ervaren ruiters. Zowel de grote namen als de wat minder ervaren sporters krijgen alle aandacht. Dat zal ook zo blijven. De zorg die we besteden aan de lagere klasses zorgt ervoor dat de ruiters uit de omliggende plaatsen en de hele regio hier met plezier blijven komen. Het gaat om wedstrijden op hoog niveau, maar we zijn wel normaal gebleven, haha!”

Hoogtepunt van het programma is het Masterspringen op Tweede Kerstdag om 20.00 uur ’s avonds. Deze showrubriek werkt als een afvalrace. Maakt een deelnemer een springfout dan wordt hij uitgesloten van verdere deelname. Iedere ruiter die foutloos springt wijst een hindernis aan, die tien centimeter wordt verhoogd. Zo wordt het parcours steeds zwaarder. De hoogtes lopen op tot maar liefst 1.70 meter. Deelnemers die na een aantal rondes nog steeds geen fouten hebben gemaakt strijden tegen elkaar in een spannende barrage. De winnaar krijgt maar liefst 750 euro, de nummer twee gaat met een enveloppe met 350 euro naar huis.

De Sallandse Ruiterdagen gaan Tweede Kerstdag om 9.00 uur van start, de andere dagen een half uurtje eerder. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op staging2.ruiterdagen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.