sallands cross circuit gezond leven

Commentaar – Ja, zelfs vandaag (zondag) is het gezond hardloopweer, want het is altijd gezond hardloopweer. En daarom start vandaag ook gewoon de eerste loop van weer een nieuwe editie van het Sallands Cross Circuit. Honderden, duizenden deelnemers doen de komende maanden mee aan een of meer lopen ergens in Salland. Geen overheidscampagne voor gezond leven, maar een actie van een groep enthousiaste hardlopers.

We leven met z’n allen nogal ongezond. Niet leuk, om daar mee te komen in de decembermaand. Maar kanker is al niet eens doodsoorzaak nummer één meer. Aan overgewicht en slecht eten gerelateerde ziektes hebben die twijfelachtige eerste plaats overgenomen. Als alles van Amerika naar hier toe komt overwaaien, kunnen we de borst nog nat maken. Daar is dik zijn eerder regel dan uitzondering.

Overheden doen er alles aan ons anders te laten leven. Hoewel ‘alles’… Met Postbus 51-achtige acties proberen ze ons anders te laten leven. Meestal is dat niet zo succesvol. En ja, hoever moet de overheid zich met ons eten bemoeien? Zorgverzekeraars, die kunnen al iets verder gaan. Wie risico loopt door zijn leefstijl, zou dat risico ook voor zijn rekening moeten nemen als het op ziektekosten uitdraait, bijvoorbeeld. Of andersom: wie gezond leeft krijgt korting.

En dan zijn we bij het Sallands Cross Circuit aanbeland. Zorgverzekeraars geven korting aan groepen mensen. Dat doen ze uit reclameoogpunt, soms uit gezondheidsoogpunt. Zo kunnen ouderen korting krijgen via de 55-plus-polis, docenten in het hoger onderwijs gewoon omdat ze in het hoger onderwijs werken, Eagles-fans omdat ze fan van de Eagles zijn. Maar ook vegetariërs omdat ze gezonder leven. Volgend jaar moeten André Duteweerd en de zijnen ook maar eens onderzoeken of deelnemers aan het Sallands Cross Circuit een gezamenlijke korting op de ziektekostenpremie kunnen krijgen. Salland Verzekeringen wil daar vast aan meewerken.

Maar los daarvan: Salland kende crosslopen zo rond kerst en oud en nieuw. Heeft de midwintercross in Heeten daar de rest toe verleid? Uiteindelijk had je overal crossen, meestal wat klein van opzet, beetje voor de eigen dorpelingen en hier en daar met wat lopers van buiten er bij. Sallands Cross Circuit heeft die crossen gebundeld: een typisch voorbeeld van 1+1=3. Iedereen afzonderlijk is er beter van geworden. Overkoepelend is er een heel mooie wedstrijd ontstaan. En (dat is die derde) veel meer mensen zijn gaan hardlopen.

Dat laatste aspect, dat door feitelijk zo’n simpele gedachte van ‘laten we het samen oppakken’, heel veel mensen verleid worden te gaan hardlopen, dat is een enorm grote verdienste. Want al die mensen lopen niet alleen hard tijdens de crossen, ze bereiden zich voor, volgen al in september clinics, krijgen er lol in, leggen vijf of tien kilometer steeds makkelijker af, houden overdag een beetje rekening met het eten omdat er ’s avonds een trainingsrondje gepland is en gaan straks in het voorjaar vrolijk verder met hard lopen. Chapeau voor de organisatie.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.