rol ouders bij de studiekeuze erg belangrijk

Leerlingen op het vmbo moeten op jonge leeftijd, rond 14-jarige leeftijd, al een keuze maken voor hun toekomst. Ze kiezen in het tweede jaar hun richting voor het derde en vierde jaar. “Als de leerlingen die keuze moeten maken, zijn ze nog erg jong en nauwelijks bezig met hun toekomst,” zegt de decaan van de Wijhese scholengemeenschap. Het Capellenborg kiest er voor het vakkenpakket zo breed mogelijk te maken, zodat leerlingen alle kanten op kunnen en zo min mogelijk gebonden zijn aan één richting.

Om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun mbo-studie, biedt het Capellenborg, net als alle andere middelbare scholen, een uitgebreid loopbaanoriëntatietraject. Zo heeft de school een speciale loopbaanwebsite ontwikkeld, waar de leerling een heel scala aan oriëntatie-opdrachten moet uitvoeren. Samen met de mentor van de leerling worden deze resultaten dan besproken. Voor elk leerjaar zijn er andere opdrachten, zodat er van elke leerling een dossier ontstaat.

Aan de hand van de zogenoemde praktische sector oriëntatie (pso) maken vmbo’ers kennis met het vakgebied. In het verlengde daarvan liggen de snuffelstage en de maatschappelijke stage. Verder kan een vmbo’er zich oriënteren op allerlei infoavonden, open dagen en meeloopdagen. Gelegenheid voor de student om zich goed voor te bereiden, lijkt er dus genoeg, maar Pohlmann onderstreept dat studenten gestimuleerd moeten worden. Door gesprekken met de decaan en de mentor, maar ook door hun ouders.

Pohlmann: “Ouders moeten nauw betrokken zijn bij de studiekeuze. Ze moeten hun kinderen aanmoedigen voor een leuke opleiding te kiezen in plaats van een waarin later meer veel werk te vinden is. Hoe lang houdt een student het nou uit op een studie die hij of zij eigenlijk niet zo leuk vindt?”

Om te voorkomen dat leerlingen bij de overgang van het vmbo naar het mbo uitvallen, kiest Pohlmann ervoor om alle leerlingen zelf aan te melden bij hun vervolgstudie en dat dus niet over te laten aan de leerlingen zelf. In maart moeten de leerlingen van het Capellenborg al weten welke opleiding ze het volgende schooljaar gaan volgen. “Op deze manier heb je de zekerheid dat leerlingen worden aangemeld en kun je uitval voorkomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.