overkampsweg prettiger voor vrachtverkeer

Jarenlang kreeg de rug van menig trucker het flink te verduren door de drempels in de Overkampsweg te Raalte, een belangrijke ontsluitingsweg voor het vrachtverkeer richting bedrijventerrein de Zegge. Drempels die ruim tien jaar geleden door de gemeente waren aangelegd op aandringen van de Provincie die een sluiproute vreesde voor het doorgaande verkeer op de N348. Sinds kort zijn de drempels verdwenen en verantwoordelijk wethouder Ben Haarman hoopt hiermee dat al het bestemmingsverkeer richting de bedrijventerreinen via de Overkampsweg gaat in plaats van de route via de Acacialaan in de bebouwde kom van Raalte.

“In goed overleg met omwonenden en de Kring Raalter Werkgevers (KRW) zijn de drempels verwijderd. In eerste instantie wilden we ook de snelheid verhogen van 60 naar 80 km per uur, maar dat stuitte op bezwaren. Omwonenden vreesden voor onveilige situaties bij het oversteken en we hebben het verkeersbesluit rond de verhoging naar 80 km daarom ingetrokken. Gelukkig staan nu alle betrokkenen achter deze nieuwe situatie en zijn we tegemoet gekomen aan een al lang levende wens van met name vrachtwagenchauffeurs. Voor hen is het nu een stuk prettiger rijden op de Overkampsweg en wordt het alternatief via de Acacialaan ontmoedigd. De Westdorplaan ligt tussen twee woonwijken en ook de Acacialaan grenst aan een woonwijk. Daar willen we eigenlijk geen zwaar vrachtverkeer hebben. Juridische maatregelen om vrachtverkeer daar te verbieden zijn echter moeilijk te realiseren,”aldus wethouder Haarman.

De aanpassing van de Overkampsweg wordt deels bekostigd via het provinciale project ‘Investeren Met Gemeenten’ (IMG). Dit project is opgezet na de verkoop van het aandelenpakket Essent wat de Provincie een flink bedrag opleverde. De gemeente Raalte kreeg door deze verkoop de beschikking over 2,8 miljoen euro. Dit bedrag wordt door de Provincie verdubbeld bij projecten die ook van provinciaal belang zijn en die voor 1 januari 2012 zijn gestart. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de IMG-gelden heeft de gemeente Raalte daarom tal van projecten naar voren gehaald. Dat is een financiële meevaller, want voor veel van deze projecten was al geld gereserveerd en een deel kan dan ook terugvloeien naar de algemene middelen.

Om de Overkampsweg nog aantrekkelijker te maken worden de IMG-gelden ook aangewend om de rotonde op de N348 aan te pakken. Tijdens het spitsuur staat het verkeer op deze rotonde vaak vast en is het moeilijk om vanuit een van de aantakkingen de N348 op te rijden. Andere IMG-projecten binnen de gemeente Raalte zijn het doortrekken van de Ceintuurbaan richting N348, de revitalisering van bedrijventerrein De Zegge en het veiliger maken van het kruispunt Okkenbroekstraat bij Nieuw Heeten.

Wethouder Ben Haarman prijst de samenwerking van alle betrokkenen bij de realisatie van de IMG-projecten. “Minimaal tweemaal per jaar is er overleg met de Provincie en dat contact verloopt prima. Ook de lijnen naar de ondernemers zijn kort door de actieve ondernemersverenigingen die we binnen onze gemeente hebben. Wat de infrastructuur betreft hebben we allemaal hetzelfde belang, namelijk een veilige en goede doorstroming op de aan- en afvoerroutes van de bedrijventerreinen. Daarom komen we in goed overleg altijd tot een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.