over eddy sabine malik en de kersttoespraak

Commentaar – “Het zijn dagen van bezinning op vragen waaraan wij aandacht willen geven en op alles waaraan wij hechten voor ons zelf, voor elkaar en voor een toekomst waarin wij kunnen geloven.” De koningin zei dat in haar Kersttoespraak. De zin past ook in een commentaar op de rand van oud en nieuw. Terugblikken en vooruitkijken.

2010 Was het jaar van de PVV en het jaar waarin VVD en CDA met die partij een kabinet vormden. Het eerste kabinet Wilders werd in 2010 een feit. Korte termijn terugblikkend is dat het bewijs dat politiek aan de buitenkant bestaat uit mooie woorden, maar aan de binnenkant alleen maar om macht gaat.

Het land koos evenveel VVD als PvdA, maar Rutte gaf het land Wilders en die is in rap tempo ‘linkse hobby’s’ gaan afschaffen. Sabine Uitslag, Eddy van Hijum (machtigste politici van Salland) en Malik Azmani (rising star uit Ommen) piekeren nu al hoe ze dat later aan hun kleinkinderen gaan vertellen. “Ja, de Koningin had het er nog over in haar kersttoespraak. In de oorlog hadden mensen nog wel lef tegen de vijand op te treden, maar dat hadden wij in 2010 niet.” Dat klinkt niet echt stoer…

Hierna een paar zinsneden uit de Kersttoespraak van de koningin, de actie van VVD en CDA en wederom een zinsnede van de koningin.

De koningin: “Ieder mens heeft behoefte aan een veilige plek en een bestaan in harmonie met anderen; met elkaar maken wij deel uit van één samenleving. […] Vrees voor onbestemde veranderingen leidt tot onrust en onzekerheid over de toekomst.”

Het antwoord van de VVD: Zwaarder straffen, minimale strafeisen, winkeldieven moet je in elkaar mogen rossen.

De koninging: “Wie wil meewerken aan begrip en vertrouwen zal bereid moeten zijn eigen vooroordelen onder ogen te zien en zijn handelen te toetsen op de consequenties voor medemensen en de gevolgen voor de samenleving als geheel.”

De koningin: “Wanneer mensen het vertrouwde niet meer herkennen, groeit wantrouwen. Maar geduld, respect en saamhorigheid kunnen tegenwicht bieden. Het komt aan op maatschappelijke verbondenheid.”

Het antwoord van het CDA: We willen macht, niemand stemt meer op ons, maar we gaan gewoon met Geert in het kabinet zitten.

De koningin: “Maar wanneer in het leven de golven hoog gaan is moed nodig om vast te blijven houden aan beginselen.”

Sabine en Eddy willen wel mooi zijn op de foto, maar moed, dat is toch wel uit een ander vaatje tappen.

De koningin: “Medemenselijkheid, betrokkenheid en solidariteit zijn krachten die binden en in moeilijke tijden houvast kunnen bieden.”

Sabine en Eddy zeggen dat van het CDA ook altijd. Maar ja, zeggen en doen…

De koningin: “Uit verhalen over de Tweede Wereldoorlog kennen we indrukwekkende voorbeelden van mensen […] die voor hun principes bleven staan. Opnieuw zijn er mensen – ver weg en soms dichtbij – die in actie komen waar onrecht heerst. Er is nog altijd moed nodig om sterk te blijven en tegenstand te trotseren.”

Een ander geschiedenislesje. De VVD wilde de eerste gastarbeiders zo snel mogelijk hier naar toe halen. Hoe we dat met terugsturen en integreren deden, zagen we later wel. Eerst geld verdienen. De PvdA was tegen. Want die zag in die gastarbeiders concurrentie voor haar kiezers: de arbeiders. Vanuit dezelfde principes van ‘geld verdienen’ en ‘medemenselijkheid’ is de visie nu net andersom: ‘laten we ze snel wegsturen’ tegenover ‘laten we dit goed oplossen’.

De koning: “Behandel anderen zoals u wilt dat zij u behandelen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.”

De koningin zei ook: De uitdaging is steeds elkaar te betrekken bij het oplossen van problemen. Wie zich deelnemer voelt, wordt ook gesterkt in besef van eigenwaarde.

En daar willen we in 2011 aan verder werken. We willen met onze sites in Deventer, Salland en Vechtdal iedereen een podium blijven bieden. We zijn niet alleen een plek voor nieuws, mededelingen en aankondigingen, maar ook graag het middelpunt voor jouw mening en opvatting. Doe mee, want deelnemers voelen zich gesterkt in hun eigenwaarde. Zegt de koningin…

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.