notariskantoor houwaard ook sparringpartner

Misschien – zo bedoelt de notaris- is de BV niet eens de beste rechtsvorm voor die specifieke ondernemer. ‘Het gaat vaak om details, maar het zijn wel de belangrijke details. Onderschat bijvoorbeeld niet wat de verschillen zijn in aansprakelijkheid bij de diverse rechtsvormen. Zeker in tijden met een onrustige economie is het goed om te weten wat de positie is van aandeelhouders en bestuurders. Het is daarom slim om eens met een notaris van gedachten te wisselen. Dat kan bijvoorbeeld ook als je in de situatie terecht komt dat je met een aantal bedrijven samen een pand gaat delen. Dan is het belangrijk dat de zaken goed op elkaar afgestemd en geregeld zijn. We hebben hiermee al veel ervaring opgedaan. Zo wordt er bij een appartementencomplex een vereniging van eigenaren opgericht en dit is dan tevens notarieel vastgelegd.’

Overigens wordt het volgend jaar waarschijnlijk wel een stuk eenvoudiger om een BV op te richten. Dat is te danken aan de zogenaamde Flex BV wetgeving, die vermoedelijk per 1 juli ingaat. ‘Je hebt dan geen verklaring van geen bezwaar meer nodig en de eis met betrekking tot het minimumkapitaal valt ook weg. Het traject om tot deze nieuwe wet te komen, is een aantal jaren geleden al in gang gezet en het moet nu alleen nog door de Eerste Kamer.’

Het moge duidelijk zijn dat Notariskantoor Houwaard zich meer wil profileren in het bedrijfsleven. Ze staat nu naar eigen zeggen vooral bekend als plattelandskantoor, dat zich voornamelijk richt op particulieren. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar het is altijd goed om de orderportefeuille te kunnen uitbreiden. ‘Het zou mooi zijn als we na verloop van tijd kunnen zeggen dat tien procent van onze omzet te herleiden is tot het zakenleven. Dat is nu zeker niet het geval. Daarbij richten we ons vooral op het Midden- en Kleinbedrijf, want daar kunnen we het meest betekenen.’

Dat Notariskantoor Houwaard zich meer richt op het zakenleven is een vorm van goed ondernemerschap, maar het wordt deels ook veroorzaakt door de crisis op de huizenmarkt. ‘We hebben altijd veel werk gehad met het passeren van hypotheekaktes. Die hoogtijdagen zijn echter wel voorbij’, laat Houwaard merken te beschikken over een realistische visie. ‘Bovendien’, zo vervolgt hij, ‘zijn hier in Salland veel kleinere bedrijven gevestigd, waarbij privé en zakelijk door elkaar loopt. Dan loop je tegen vragen aan als hoe ga je om met samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en erfrecht. Vragen, waarop een notaris uitstekend antwoord kan geven. Goede voorlichting is onontbeerlijk.’

Het Wijhese kantoor richt zich dus op het Sallandse bedrijfsleven. De keuze uit notarissen is redelijk groot, maar waarom zouden zakenmensen nu juist de moeite moeten nemen om naar Notariskantoor Houwaard te gaan? ‘Ons sterke punt is het persoonlijke contact met de cliënt. Dat zullen meer collega’s zeggen, maar wij zijn een klein kantoor en je bent hier zeker geen nummer. We horen wel eens verhalen dat de notaris soms nog net even binnenkomt om een handtekening te zetten, maar je ziet hem verder nauwelijks. Dat zal je bij ons niet gebeuren. We nemen nog echt de tijd voor de klant. Bovendien is onze prijs-kwaliteitverhouding bijzonder goed’, sluit Houwaard af met een knipoog naar degenen, die het internet afstruinen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.