kwartiertje langs de lijn wegens grote mond

Commentaar – Als je het Erben Wennemars hoort zeggen klinkt het zo logisch als wat: “mekkeren op de scheidsrechter? Direct rood geven!” Wennemars zei dat vorige week bij RTV Oost. Bas Nijhuis zat tegenover hem. “Maar ik begrijp het ook wel een beetje, dat gedrag.” We hebben het over voetballen.

Maar Nijhuis had wel goed geluisterd. PSV’er Engelaar bleef zaterdag tegen De Graafschap maar door zeveren tegen de scheids en liep tegen zijn tweede gele aan: rood.

Erben is na het schaatsen gaan voetballen. En hij is nogal geschrokken, van het gedrag van voetballers tegen de scheids. Nu voetbalt Wennemars niet zo goed als dat hij schaatst, bleek tijdens een benefit in Broekland afgelopen zomer, dus het niveau van zijn zaterdagcluppie is ook niet top of the bill. Maar het gemekker en geëmmer is er heus niet minder om.

We kunnen het rijtje nog wel even weer opnoemen. Ouders die staan te bekken op de scheids van de wedstrijd van hun zoontje. Veteranen die tijdens de wedstrijd dingen roepen waar ze door de week hun zoontje een draai voor om de oren geven. Verantwoordelijkheid van profs. Emotie van het spel. Miljoenenbusiness. We kennen de situaties en lachen om de verontschuldiging.

Enige reden die we kunnen bedenken om niet harder op te treden tegen mannetjesputters in het voetbalspel is dat voetbal het moet hebben van emotie. Laat de voetballers zich voortdurend keurig gedragen, laat camera’s rond het veld uitsluitsel geven over iedere scheidsrechterlijke dwaling en het voetballen is binnen een jaar dood, want niks meer aan. Dus misschien moet je niet de rode kaart trekken. Misschien moet je het laten bij er zo af en toe over praten…

Maar wil je van dat gemekker af, dan is die rode kaart een prima optie. Duurt even een wedstrijd of tien, zoals Wennemars ook vermoedt, maar dan is iedereen er wel aan gewend. We kennen dat nog van het balletje wegtrappen na een overtreding. Toen je daar ineens geel voor kon krijgen, waren er nog behoorlijk wat spelers die tegen een kaart op liepen. Uit gewoonte even lekker irritant die bal wegschieten zodat de tegenstander hem helemaal op moet halen. Maar nu zie je dat niemand meer doen.

En ook al zijn profvoetballers niet van het slimste soort (ze maken veel, maar dan ook heel veel meer fouten dan scheidsrechters, ze trekken nog steeds shirtjes uit na een goal, ze weten nog altijd niet dat je door mag spelen als iemand geblesseerd op de grond ligt), uiteindelijk zullen ook zij wel begrijpen dat je je beter niet tot de scheidsrechter kunt richten met een weloverwogen speech vol genuanceerd gekozen woorden. Want dan krijg je gewoon een rode kaart.

Een rode kaart? Of een tijdstraf, zoals een van de reageerders op Salland Centraal zegt. Dat is misschien nog wel mooier, een kwartiertje er uit. Een kwartier is niet een hele wedstrijd en dus calculerend nog wel eens te overwegen. Heb je meteen de emotie ook weer terug.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.