ivoor een minigemeenschap in wording

Ivoor krijgt een unieke groene insteek, waarbij de kinderen van KOOS, de middelbare scholieren van Landstede en de cliënten van Zozijn en TRIAS alle gelegenheid krijgen om kennis te maken met het leven op het platteland.

Initiatiefnemer Hennie Groote Wolthaar uit Raalte vertelt: “Het moet een mini-gemeenschap worden. In de praktijk zal er een wisselwerking ontstaan tussen alle gebruikers.”

KOOS gaat op het vier hectare grote terrein kinderdagopvang aanbieden voor drie groepen van elk zestien kinderen en daarnaast buitenschoolse opvang voor een groep van dertig kinderen. Bij beide takken is ook ruimte voor enkele flexibele plekken voor kinderen waarvan de ouders onregelmatige werktijden hebben. Zozijn biedt er binnenkort dagbesteding aan voor ouderengroep ‘Rustiek’ en voor de kunstzinnige cliënten van Atelier Aventurijn, die nu nog in Heeten huizen. Daarnaast voorziet Zozijn in een logeerhuis voor circa acht jonge cliënten en wordt er momenteel een groot zorggebouw ingericht, dat plaats zal bieden aan zestien zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Grenzend aan die locatie wordt een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners gerealiseerd die de vorm heeft gekregen van een hooiberg. Landstede heeft een eigen gebouw waar les kan worden gegeven. Leerlingen van Landstede kunnen leerplekken krijgen bij alle participanten en verder uiteraard de kas en de stal op het terrein beheren. De stal en de kas zijn ook geopend voor alle bewoners/gebruikers van Ivoor. TRIAS biedt tenslotte dagopvang aan voor circa zestien kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Een koffie- en theehuis met een winkeltje (voor de producten uit het atelier en de kas) zal fungeren als visitekaartje naar de buitenwereld.

Initiatiefnemer Hennie Groote Wolthaar werkt als locatiemanager voor Landstede. Jaren geleden kocht hij de grond waarop nu Ivoor verrijst. “Toen al met insteek om daar zorg en/of educatie aan te bieden, maar ik had indertijd nog geen concrete plannen. Een jaar of drie geleden ben ik er echt over na gaan denken. Emily Booyink, een medewerkster van Landstede had ooit een bedrag gewonnen van de organisatie Greenwish voor een plan om ouderen te huisvesten op het platteland. Dat idee is eigenlijk door allerlei omstandigheden nooit van de grond gekomen, maar ik ben er op voort gaan borduren, echter wel met een veel bredere insteek. Dus niet alleen ouderen, maar ook kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en andere zorggroepen. In die tijd liepen we bij Landstede bovendien aan tegen het gegeven dat het voor MBO’s moeilijk is om voldoende stage- en leerplekken te vinden. Daarna heb ik contact gezocht met meerdere partijen, waarvan de meesten meteen enthousiast waren. We zijn overgebleven met Landstede, KOOS, TRIAS en Zozijn.” Daarna moesten alle wensen van de participanten aan elkaar gekoppeld worden, een intensief proces, maar Hennie is van mening dat het relatief snel gelukt is. “Twee jaar geleden hadden we de wensen en behoeften al goed in beeld. De gemeente heeft alle medewerking verleend en ook de buurt heeft alleen maar positief gereageerd. Niemand heeft bezwaar gemaakt of een zienswijze ingediend. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn! Ik denk dat het ook het enthousiasme tekent van alle participanten. Iedereen ziet dit concept zitten!”

Voor Hennie was met name de groene insteek van het project heel erg belangrijk. Die komt niet alleen terug in de landelijke ligging van Ivoor, maar ook in het interieur van de gebouwen. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Om de ‘campus’ van Ivoor liggen nog enkele weilanden die ook bij het project horen. “Ik denk dat het goed is dat de groepen waarop we ons richten in contact komen en blijven met alles dat groeit en bloeit en de levende have die daarbij hoort! De stal en de kas vormen een zeer belangrijke toegevoegde waarde.”

Hennie wil zo meteen fungeren als locatiemanager/coördinator. “Ik ben geen projectontwikkelaar, ik heb dit project heel bewust opgezet met de gedachte dat er ook een rol voor mezelf moest zijn weggelegd. We zijn bezig om voor Ivoor een beheerstichting op te richten. Zelf hoop ik me te kunnen bezighouden met het aansturen van het onderhoud en het dagelijkse reilen en zeilen op Ivoor. “ Maar dat is een belangrijke taak, want zoals hij benadrukt: “De hele insteek van Ivoor is om een meerwaarde te halen uit de samenwerking tussen de verschillende partijen. Leerlingen van Landstede kunnen meehelpen bij KOOS of Zozijn, de cliënten van Zozijn mogen meehelpen bij het onderhoud, de kinderen van KOOS mogen rustig aanschuiven als de cliënten van Zozijn een spelletje spelen, iedereen mag meehelpen in de kas. Noem het allemaal maar op.“

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.