ivoor biedt zozijn landstede en trias onderdak

Zozijn

Ivoor zal onderdak bieden aan verschillende cliënten/dagbestedingsgroepen van Zozijn. De Aventurijngroep van Zozijn die nu nog in het atelier in Heeten huist, krijgt een nieuw onderkomen in IVOOR. Daar kunnen de cliënten van Zozijn zich bezig houden met allerhande creatieve uitingen. Ook ouderengroep Rustiek krijg onderdak in Ivoor. Verder biedt Zozijn in hetzelfde verblijf zo meteen plaats aan een logeergroep van circa acht jongere cliënten. Tenslotte voorziet Zozijn in een groot zorggebouw dat plaats zal bieden aan zestien zorgappartementen voor de wat meer zelfstandige cliënten van Zozijn. Grenzend aan die locatie komt een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners van de appartementen. Deze is, geheel passend in de landelijke stijl van Ivoor, vormgegeven als ouderwetse hooiberg. “Het is een prachtig project”, stelt Jacquelien van Brink, manager Wonen van Zozijn. “Met name met de zestien zorgappartementen zijn we heel blij. Natuurlijk hebben we er bij de selectie van de bewoners rekening mee gehouden dat ze zich goed moeten voelen op het platteland en daar ook met een grote mate van zelfstandigheid kunnen functioneren. We hopen dat er een mooie wisselwerking ontstaat met de andere gebruikers van Ivoor. De bewoners van de zorgappartementen werken meestal overdag elders bij Zozijn, maar ’s avonds kunnen ze prima een steentje bijdragen aan Ivoor.”

“Waar we ook heel blij mee zijn, is de flexibiliteit van Hennie en de zijnen. In de zorgappartementen brengen we bijvoorbeeld drie jongeren uit Raalte onder. Dat is een clubje vrienden. Een van hen is echter ook lichamelijk beperkt, hij zit in een rolstoel. Ondanks dat het aanvankelijk niet de bedoeling was om ook lichamelijk gehandicapten onder te brengen, op Ivoor onderschreef iedereen het belang om die drie samen te huisvesten en daarom zijn er op het laatste moment nog allerlei aanpassingen doorgevoerd aan één van de appartementen.”

Landstede

Landstede beschikt zo meteen op Ivoor over drie klaslokalen die in totaal dagelijks plaats zullen bieden aan zestig studenten van de opleidingen Helpende zorg/welzijn; Kinderopvang; Jeugdzorg en de groene opleidingen. De studenten van deze laatste opleidingen zullen assisteren bij de dagelijkse bedrijfsvoering in de kas en de stal. “Zijn projecten als Ivoor de toekomst? Ik denk het wel”, stelt Evert Helfferich, directeur van Landstede Salland. “Met name de verankering met het bedrijfsleven en andere instellingen spreekt ons zeer aan. Het is voor ons heel belangrijk dat we hiermee kunnen voorzien in voldoende leerplekken. Met name voor de opleiding Helpende zorg/welzijn is dit een uitkomst omdat het wat die opleiding betreft soms lastig is om leerbedrijven te vinden.”

Wanneer Landstede in Ivoor trekt, is nog niet helemaal zeker. Dat is afhankelijk van de vordering van de bouwwerkzaamheden en dus ook het weer, maar Helfferich hoopt dat Landstede vanaf begin april gebruik kan maken van Ivoor. “We zijn al een aantal jaren in overleg met de andere gebruikers. Onze studenten zullen zo meteen wellicht opdrachten krijgen vanuit de andere participanten. Zij krijgen onze hulp, de leerlingen kunnen daarvan leren. Zo kent dit project alleen maar winnaars.”

TRIAS

TRIAS houdt zich bezig met hulpverlening aan kinderen/jongeren die door allerlei omstandigheden zijn vastgelopen in hun ontwikkeling. Het kan daarbij gaan om kinderen/jongeren met een gedragsstoornis (zoals ADHD of een stoornis in het autistisch spectrum) of kinderen/jongeren met een instabiele thuissituatie.

Ivoor zal twee groepen voor dagbehandeling huisvesten. Een groep voor kinderen van 0 tot 6 jaar en een groep voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. “In totaal gaat het om zestien plekken”, vertelt Mariëlle Nahuis, locatiemanager/teamleider van TRIAS. “Beide groepen gemiddeld acht, maar die aantallen zullen per dag kunnen veranderen.” Daarnaast biedt het gebouw van TRIAS kantoorruimte voor enkele ambulante TRIAS-medewerkers. Zij zullen eventueel bijspringen in de dagelijkse bedrijfsvoering. “Het groene karakter van Ivoor spreekt ons zeer aan. Voor veel van de kinderen is het nuttig om om te leren gaan met dieren. Dat kan prima onder begeleiding in de stal. Daarnaast voorziet Ivoor in voldoende speelruimte. Zouden we graag gebruik willen maken van het atelier van Zozijn, dan zullen we dat overleggen. De leerlingen van Landstede kunnen misschien wel helpen bij het organiseren van activiteiten voor de kinderen. Bovendien zitten we dicht op het vuur. De kinderen waarvoor wij ons inzetten hebben vaak een ontwikkelingsachterstand en dus extra zorg nodig. Met KOOS hebben we plannen voor Kinderopvang Plus, speciaal gericht op kinderen die bij ons zijn uitbehandeld, maar waarvoor een gewone kinderopvang nog te druk is. Vanuit een speciale Kinderopvang Plusgroep zouden we die extra aandacht kunnen geven. En verder, ja, we zitten hier op een prachtige locatie. Buiten tussen de dieren en de planten, maar toch dichtbij Raalte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.