haen sportcarriere in salland

Je mag de conclusie trekken dat voetbal ook in Salland de grootste sport is. Handbal is, denk ik, een goede tweede is. Volleybal op de 3e plaats? Kan best. Ik heb het alleen over teamsporten, Als presteren geen vies woord is, dan vraag ik me af wat de Sallandse clubs presteren.

Rohda is de hoogst spelende club: hoofdklasse! Wijhe huppelt lekker mee in de 2e klasse. Dan volgen Heeten, Heino en Lemelerveld in de 3e klasse. Daaronder weer een aantal clubs, waarbij Nieuw Heeten de rij sluit in de 6e klasse en kan zich troosten dat het niet meer kan degraderen! Een prachtige opbouw zou je zeggen.

Elk talent kan bij de eigen club spelen, maar heeft bovendien de kans om binnen Salland een stapje hoger te spelen. Tot bij Rohda: dat is een eindstation. Het is heel gek dat bijna geen spelers van Rohda een stap voorwaarts maken, geen doorstroming naar het betaalde voetbal. Er zijn wel voorbeelden van spelers die vanuit de lagere klassen direct doorstoten, zie Maikel Kieftenbeld. En deze Maikel is nu vaak een unieke speler: de enige Nederlander in het basisteam van Groningen.

Rohda won ooit een prijs als best opleidingsclub. Maar Rohda komt niet hogerop en ook hun talenten niet. Dat vinden ze zelf ook, anders ga je geen commissie benoemen die dit gaat onderzoeken en ga je geen technisch manager benoemen.

Nu even bij de handbal. Kwiek en Dalfsen: eredivisie. Kwiek 2 en Nieuw Heeten in de hoofdklasse (dus die kunnen nog wèl heel veel degraderen..), Heeten en LHC in de regioklasse en daaronder op diverse niveaus de ander clubs.

Ook een mooie opbouw! En wat zie je daar? Vanuit lagere klassen maken speelsters stappen. Een talent uit Olst gaat even in Heeten spelen en van daaruit naar Dalfsen en speelt nu Europees. Van Wijhe via Hengelo naar Kwiek, geselecteerd voor het Nederlands team en nu Europees spelend in Dalfsen. Dalfsen is nog net iets professioneler dan Kwiek en voor het eerst gaan Kwiek-speelster naar Dalfsen. Kwiek is geen eindstation meer en Dalfsen wordt de opstap naar het buitenland. Prachtig toch zo’n doorstroming? En dat allemaal in Salland.

Tussen haakjes: een Kwiek-talent speelt met Nederland onder 18 het WK in de Dominicaanse Republiek, wordt daar 3e, maar de media is daarin totaal niet geïnteresseerd. De “kleine” handbalclubs zijn natuurlijk niet altijd blij als hun beste speelsters vertrekken. Als ik de “hetze” zie als er weer eens een speler van Rohda naar Heino gaat of andersom dan vraag ik me af of men elkaar wel de vrije keus gunt.

Bij FC Twente spelen bijna geen Twentenaren: waarom zou GA Eagles of Zwolle niet volledig kunnen bestaan uit Sallands talent? Als ik de voetbalclubs mag geloven is er genoeg talent dat droomt van een grote carrière en dus van geld. Gaat dat talent in het buitenland spelen, dan gaan ook de Sallandse clubs heel veel geld verdienen aan al die opleidingsvergoedingen. In Katwijk lagen ze te schuddebuiken van het lachen bij het nieuws dat Kuyt misschien naar Italië zou gaan. Helaas blijft het bij een droom, voorlopig.

Een Sallands Go Ahead Eagles of FC Zwolle in de eredivisie, Dalfsen Europese handbaltop, HEVO eredivisie volleybal? Salland heeft genoeg sporttalent. Alleen: gunnen wij talenten wel het beste, het hoogste? Quizvraag: weet u welke inwoners van de gemeente Raalte al eens Nederlands Kampioen zijn geworden? Ik wel!

Maar wie ben ìk!

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.