gouden mispel voor gedeputeerde jansen

Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan personen en/of organisaties die een uitzonderlijke inspanning hebben geleverd voor aan het behoud en herstel van het oude Nederlandse cultuurlandschap.

Jansen: “Ik zie dit als een bijzondere waardering voor de wijze waarop we in Overijssel omgaan met ons landschap en ook een beetje als de kroon op onze inzet van de afgelopen jaren. We mogen daar nu letterlijk de vrucht van plukken.”

Hij prees daarbij ook de stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel, die een belangrijke taak in de uitvoering heeft. De provincie Overijssel heeft ingezien dat het landschap veel waard is en dat onderhoud van het landschap niet vanzelfsprekend is, zoals vaak wordt gedacht. Daarom heeft de provincie in 2004 besloten dat voor landschapsbeheer door particulieren gedurende langere tijd een reële vergoeding betaald moet worden. Overijssel heeft daarvoor een in Nederland systeem opgezet: Groene en Blauwe Diensten.