gewoon carolien sinterklaas

Sinterklaas is weer in Nederland. En hoewel we kinderen leren dat ze niet mogen liegen en eerlijk moeten zijn, liegen we hen met deze leuke traditie bijna allemaal voor. Wat is het toch met ons? De kinderen geloven bijna allemaal in de grote leugen: de man in de rode mantel en met de witte baard en belangrijker nog, de vele cadeaus die hij bij zich heeft. Braaf zoals vroeger hoeven de kinderen niet meer te zijn. Ze krijgen vaak toch al alles wat hun hartje begeert.

Je moet als ouder van goede huize komen, als je je kinderen niet in sinterklaas wilt laten geloven. Kinderen worden overspoeld door de media en op school met verhalen over de goedheiligman. Je kunt zeggen wat je wilt als ouders, maar op een gegeven moment willen kinderen het gewoon geloven, want de juf zegt dat het waar is en op tv worden er diverse programma’s aan besteed. Het is ook allemaal veel te leuk!

Natuurlijk, het is een spannende tijd, het kan leuk zijn en gezellig. Voor sommige kinderen is het te spannend; die hebben er slapeloze nachten van. Er zijn ook kinderen die het helemaal niet kunnen waarderen dat hun ouders jaren tegen hen gelogen hebben als ze achteraf horen dat het hele gebeuren nep was. Andere kinderen zitten er niet mee. De reactie: ‘O handig, dus ik kan voortaan mijn cadeaus meteen bij jullie bestellen?’ is ook een veel gehoorde reactie. Hoe is – was dat voor jullie? Doen jullie, ouders en grootouders hier aan mee en willen jullie dat eigenlijk wel?’ Hoe kan het anders?

Vertel gerust je ervaringen via info@carolienjonkman.nl of via deze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.