gewoon carolien koud he

De temperatuur is onder nul. Er ligt sneeuw en ijs. Ik houd ervan. Maar er zijn mensen die lichamelijk erg veel last hebben van de kou. Wat gebeurt er in het lichaam bij kou? Het lichaam heeft een eigen thermostaat die alles wat er met temperatuur te maken heeft, regelt. Dat gaat via je hersenen, je bloed, zenuwstelsel en je hormonen. Als je het koud krijgt vernauwen de bloedvaten zich om te voorkomen dat de ‘binnen’-temperatuur te veel daalt. De doorbloeding van de huid neemt dan af, zodat je via je huid (het zweten) niet te veel warmte verliest.

Ook staan we allemaal wel eens te rillen van de kou of hebben we ‘kippenvel’. Dat rillen komt doordat je spieren zich samentrekken en dat zorgt ook weer voor extra warmte. Allemaal manieren van het lichaam om de ‘binnen’- temperatuur op peil te houden! Aan de buitenkant voel je dan kouder aan.

Een man die werkt in een koelcel van -22 C, vroeg ik hoe het is om elke dag in deze kou te werken. ‘Ach,’ zegt hij; ‘als ik een mooie vrouw langs zie lopen, word ik weer warm van binnen…’ Als je denkt aan leuke en lieve dingen of liefdevolle aandacht krijgt of geeft, word je dus ook warm van binnen. Je kunt daarmee gedeeltelijk je eigen thermostaat regelen. Hebben we straks allemaal geen handschoenen en mutsen meer nodig!

Wat zijn jouw gedachten als je sneeuw en ijs ziet? Welke gedachten en herinneringen geven je van binnen de meeste warmte? Je mag er gerust over vertellen via de site of via info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.