docusoap natuurlijk huus op tv oost

“We willen vooral niet met het opgeheven vingertje vertellen dat je anders moet leven om de natuur- en milieuproblemen te lijf te gaan”, vertelt Harrie Kiekebosch. “We willen veel meer laten zien hoe het óók kan. En dat dat heus geen straf is. Wist je dat de Librije ook op en top duurzaam en ecologisch is? Nou, noem het maar een opoffering als je daar gaat eten.” In een van de afleveringen treffen we de familie inderdaad aan in het drie sterren restaurant waar ze groenten geserveerd krijgen van Dalfser bodem. Agnes Heethaar: “ik heb bepaalde gedachten over tuinieren. Johnny Boer denkt daar precies hetzelfde over. Dan kan ik wel gaan zeggen dat biologisch gezonder is. Als hij zegt dat het ook nog lekkerder is, wat wil je dan nog meer.”

In aflevering 1 vertellen Lieke en Lin dat ze voor aanvang van de bouw wel een beetje op zagen tegen een verhuizing naar ‘t Natuurlijk Huus. “Als we maar niet zo’n Tofu-familie worden”, zeggen de kinderen van Agnes en Harrie. Nu ze er wonen beamen ze dat hun ouders woord gehouden hebben. “Het is een heel gewoon huis, alleen is overal gekozen voor natuurlijke oplossingen.” Ze vinden het prachtig mee te werken aan de tv-serie.

Welke die natuurlijke oplossingen zijn, wordt in de serie steeds uitgelegd aan de hand van uitstapjes. Vader Harrie neemt programmamaker André van der Zee mee door en rondom het huis en geeft overal uitleg bij. Daar waar nodig gaat André buiten het huis nadere informatie zoeken. Zo laat hij zich op Windesheim uitleggen hoe een warmtepomp werkt, helpt hij ergens in de Achterhoek een leemkachel bouwen, blijkt op de werf van een grondverzetbedrijf dat zelfs slopen van huizen duurzaam kan en vraagt hij zich langs de IJssel af of windenergie werkt.

Zes afleveringen de hele provincie mee laten kijken in je eigen huis en tuin. Je moet er maar zin in hebben… “Dat valt allemaal reuze mee”, zegt Kiekebosch. “Om te beginnen bepalen we zelf wat er wel en wat er niet opgenomen is. Ten tweede gaat het niet om ons gezinsleven, maar leggen we als gezin uit hoe je in alle onderdelen van het leven natuurlijke keuzes kunt maken. We zijn een soort ervaringsdeskundigen. Uiteindelijk hopen we mensen te laten zien hoe simpel het allemaal is. Gewoon iedere keer even nadenken over de beste oplossing. Geen ratrace richting CO2-neutraal, geen poging een Passiefhuis te worden, niet extreem zijn met het bouwen van een aarden woning, maar gewoon nadenken over logische oplossingen. Als we dat allemaal doen, dan kan de aarde ons met gemak aan. “

Via de tv-serie kunnen mensen een goed gevoel krijgen bij die ándere’ manier van leven. Als ze er vervolgens meer over willen weten, kunnen ze bij ’t Natuurlijk Huus terecht voor meer info. Op de site (staging2.hetnatuurlijkhuus.nl) of door middel van een excursie. En wie in zo’n omgeving wil vergaderen, kan er ook terecht.

De tv-serie is tot stand gekomen met steun van Leader en de provincie Overijssel. Deze laatste ziet ’t Natuurlijk Huus als een van de koplopers in de provincie als het gaat om voorbeeld zijn energie besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.