dijkwachters oefenen met inspectie dijken

Op donderdag 16 december gaan zo’n 130 vrijwillige dijkwachters van het Waterschap Groot Salland weer oefenen in de praktijk. Aanleiding hiervoor is de hogere waterstand op dit moment van de IJssel en de vraag van de dijkwachters met deze waterstanden te oefenen. Hierdoor raken de dijkwachters vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen. De oefeningen vinden plaats langs de IJssel.

Voor het waterschapspersoneel, de dijkringcommandanten en de eerste dijkpostcommandanten begint de dag om 7.00 uur. De dijkwachters lopen in drie ‘diensten’ tussen 9.00 en 21.00 uur en zijn herkenbaar aan oranje hesjes met het opschrift ‘dijkwacht’. Bij elke oefeninspectie van 11 kilometer wordt de dijk zowel binnen- als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo’n 4 uur.

De oefening vindt zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters gaan de dijken inspecteren op zogenoemd zandmeevoerend kwelwater, wildschades, verkeersschades, grote drijvende voorwerpen of obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Een andere situatie waar de dijkwachters nu mee te maken krijgen, is gladheid op de taluds vanwege de sneeuw. Zo oefenen zij met elkaar ‘aanlijnen’. Daarbij oefent één dijkwacht onderaan de dijk een controle uit, terwijl de ander boven blijft en hem ‘aanlijnt’. Mocht de dijkwacht uitglijden tijdens een controle, dan is hij gezekerd. Al deze situaties kunnen de dijkwachters ook tegen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.