dijkinspectie op orde vrijwilligers alert

Zo’n 130 dijkwachters van het Waterschap Groot Salland oefenden donderdag in de praktijk. Van 09.00 tot 21.00 uur inspecteerden zij de dijken langs de IJssel, vanaf de Schipbeek – een zijstroom van de IJssel – in Deventer tot de Molenbrug bij Kampen. Het waterschap kijkt terug op een geslaagde oefening: de bezetting was op orde, de vrijwilligers waren alert en schades zijn gemeld.

Aanleiding voor de oefening was de hogere waterstand op dit moment van de IJssel en de vraag van de dijkwachters met deze waterstanden te oefenen. Hierdoor raken de dijkwachters vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen.

De oefening vond zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters inspecteerden de dijken vooral op eventuele beschadigingen aan de grasmat. Bijvoorbeeld rijspoorschades door zware voertuigen of schades aangebracht door konijnen, vossen en muskusratten. Ook troffen enkele dijkwachters bomen aan die tegen de dijk lagen. Die worden vandaag door de districtsmedewerkers van het waterschap opgeruimd.

Een andere situatie waar de dijkwachters mee te maken kregen, was gladheid op de taluds vanwege de sneeuw. Zo oefenden zij met elkaar ‘aanlijnen’. Daarbij oefent één dijkwacht onderaan de dijk een controle uit, terwijl de ander boven blijft en hem ‘aanlijnt’. Mocht de dijkwacht uitglijden tijdens een controle, dan is hij gezekerd. Al deze situaties kunnen de dijkwachters ook tegenkomen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.

Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 700 vrijwilligers.

Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld. Ook in november vonden oefeningen plaats. Zo werd op zaterdag 13 november het gebied ten zuiden van de lijn Wijhe-Raalte geïnspecteerd. Aan die oefening namen 80 vrijwillige dijkwachters deel. Op 27 november werd een oefening georganiseerd ten noorden van de lijn Wijhe-Raalte tot aan de Vecht, inclusief Zwolle waaraan 160 vrijwillige dijkwachters deelnamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.