de laatste raad van lourenssen zit erop

Willy Lourenssen, boegbeeld van SP Raalte, heeft donderdagavond afscheid genomen van de Raalter gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van 25 november kondigde Lourenssen zijn vertrek al aan, maar donderdagavond was het moment echt daar. Na toespraken van burgemeester Piet Zoon, Elly van Steen (namens de hele gemeenteraad), Harry van Kampen (partijgenoot) en een gedicht van dorpsdichter Benne Solinger, nam de fractievoorzitter van de SP zelf het woord.

“Dat ik het zal missen, zit er wel in,” sprak hij tot de raad. “Afscheid nemen doet pijn, zeker als je voelt dat je nog niet klaar bent.” Elly van Steen roemde Lourenssen om zijn gedrevenheid om het vastgesletene ter discussie te stellen. Harry van Kampen, fractiegenoot van de SP’er, deed een boekje open over hun partij-avonturen. Demonstraties die ze samen hadden gevoerd, de politieke opvoeding die Van Kampen van hem had genoten en de kennis die Lourenssen bezit passeerden de revue.

Burgemeester Zoon blikte terug op de aanstelling van Lourenssen, op 14 april 1998. “Hij nam toen de controlerende rol van de gemeenteraad al overmatig serieus.” De burgervader vervolgt: “Het is nooit saai als Willy Lourenssen in de raad zit. Hij is scherp, kritisch, heeft wat te vertellen, is lekker eigenzinnig en wil zijn mond niet laten snoeren.”

Naast de vaste afscheidkado’s die een terugtredend gemeenteraadslid krijgt, kreeg Lourenssen een extra presentje van Piet Zoon: Een kist met daarin 13 tomaten. Voor elk jaar één. Dit deed hij met een knipoog naar de eerste jaren van Lourenssen in de gemeenteraad, toen zat de SP-voorman altijd met een pluchen tomaat voor zich in de vergadering. Als mascotte. De échte mascotte van SP Raalte heeft nu echter een stapje terug gedaan. Maar Lourenssen liet zijn partijgenoten direct na zijn terugtreden weten dat hij altijd beschikbaar is voor een goed avies.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.