ccs geen uitval bij overstap vmbo op mbo

“Een uitval van 0 procent is natuurlijk een mooi resultaat”, aldus Roel Kuik, decaan op Carmel College Salland. “Wij doen actief aan Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB). Dit houdt in dat wij de leerlingen vanaf de tweede klas tot na het eindexamen ondersteunen en adviseren bij het maken van de juiste keuzes voor een vervolgopleiding en beroep. Wij organiseren diverse activiteiten waarbij ze leren rekening te houden met hun interesses, capaciteiten en hun sterke en zwakke kanten. Daarnaast bieden de MBO-scholen de leerlingen, in samenwerking met Carmel College Salland, diverse mogelijkheden de opleidingen van binnen te bekijken, onder andere door middel van meeloopdagen. Dit alles moet leiden tot goede keuzes met als resultaat: meer motivatie, minder uitval, minder teleurstellingen.”

In het kader van het voorkomen van vervroegde uitval bij VMBO en MBO is enige tijd geleden door het ministerie het project ‘aanval op uitval’ gelanceerd. Het accent ligt hierbij op preventie: jongeren binnen de school houden en een betere aansluiting tussen scholen zorgen. In een convenant tussen VO scholen, MBO scholen en gemeenten (leerplicht) wordt de aanpak beschreven. De RMC IJssel – Vecht heeft een procedure doorstroomactie opgesteld. Hiervoor heeft het bedrijf Intergrip een digitaal volgsysteem ontwikkeld.

De leerlingen zijn nu in en na de periode van de overstap van VMBO naar MBO goed te volgen. De VMBO scholen voeren de namen van de uitstromende leerlingen in. Achter elke naam staat de gekozen vervolgopleiding en school. De MBO scholen checken deze gegevens en vinken de namen af. Elke VMBO school (decanaat) kan in het volgsysteem zien welke leerling wel of niet aan de vervolgopleiding is begonnen. Deze check wordt in de loop van het schooljaar een aantal malen herhaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.