bedrijf en onderwijs kunnen niet zonder elkaar

Het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs in de gemeente Raalte kunnen niet zonder elkaar, maar willen dat ook niet. Voor het bedrijfsleven is het van belang dat leerlingen goed worden voorbereid zodat er in de toekomst voldoende gekwalificeerde medewerkers zijn. Het beroepsonderwijs heeft het bedrijfsleven nodig om de leerlingen kennis te laten maken met de praktijk. Zeker in de techniek gaan de ontwikkelingen zo snel, dat het voor onderwijsinstellingen financieel niet haalbaar is om de nieuwste apparatuur zelf aan te schaffen. Om haar leerlingen zo praktijkgericht mogelijk te begeleiden heeft de sector VMBO van Carmel College Salland samenwerking gezocht met het lokale bedrijfsleven. Dat heeft geresulteerd in twee projecten waarbij ook Deltion en Landstede zijn betrokken om te zorgen voor een doorgaande leerlijn met het MBO.

Theo Kalfs, teamleider Techniek & Groen van Carmel College Salland, vertelt wat de bedoeling is van het project Ondernemend Technisch Onderwijs (OTO). “Met OTO willen we het leren in de praktijk verbeteren, vernieuwen en verduurzamen. Door aantrekkelijk technisch beroepsonderwijs buiten de school aan te bieden, maken we het praktijkleren realistischer. We hopen hiermee de keuze voor technisch onderwijs te stimuleren en leerlingen te behouden voor techniek.”

Bij het project OTO zijn maar liefst 600 VMBO leerlingen, 16 docenten en 20 praktijkopleiders betrokken. De uitvoering van de activiteiten vindt plaats met de bedrijven Bepacom, Agrobouw, Joop Elders Sanitair en Totaalinstallateur, Veldkamp Machinefabriek en Toyota Morrenhof.

Ook Willy Kemper en Willy Haarman, bestuursleden van de Kring Raalter Werkgevers en Platform Techniek Salland, zijn overtuigd van het belang van dit project. “Het is een prima gelegenheid om technische kennis tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven uit te wisselen en uit te bouwen. Bovendien vindt hiermee ook een deskundigheidsbevordering plaats van docenten naar bedrijven en van bedrijfsmedewerkers naar het beroepsonderwijs. We dienen hiermee ook een maatschappelijk belang, want de maatschappij kan niet zonder techniek. Daarom moeten we jongeren blijven motiveren om voor techniek te kiezen. Dat doen we door het organiseren van techniekdagen, maar ook dit project gaat hier een waardevolle bijdrage aan leveren.”

Een ander project in het kader van de praktijkgerichtere aanpak van Carmel College Salland is ‘Detailhandel in de praktijk’. Bert Jan Korteschiel, teamleider Economie van Carmel College Salland: “Dit project is voortgekomen uit ervaringen van bedrijven tijdens de begeleiding van onze stagiaires. De uit te voeren opdrachten sloten niet volledig aan bij de beroepspraktijk, het ontbrak nog wel eens aan creativiteit en veelzijdigheid bij onze leerlingen en ze toonden zich soms te weinig ondernemend. De nieuwe opzet is bedoeld om onze leerlingen te stimuleren om in een realistische en dynamische omgeving creatief, doortastend en ondernemend te handelen. Ze krijgen de verantwoording over een afgebakend project, bijvoorbeeld het inrichten van een etalage, waarbij ze te maken krijgen met alle facetten die daarbij horen.”

Het project ‘Detailhandel in de praktijk’ wordt uitgevoerd bij KAMA Mode, Wendy Jeugdmode, Intersport Schutte Raalte, Automat en de HEMA. Ook het Raalter Ondernemers Vereniging is nauw betrokken bij dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.