acrogym onbekende mix van turnen en dansen

Binnen RGV Kwiek wordt al ruim vijftien jaar acrogym beoefend. Ondanks dat de sport al zo lang wordt beoefend, is het nog steeds een vrij onbekend onderdeel van de gymnastiek. Marja van der Wal: “Het is een sport voor de jongere, maar ook de oudere jeugd. Maar echt leeftijdsgebonden is het niet.”

Het speciale aan ‘acro’ is dat de leeftijden wat door elkaar lopen. Je hebt altijd twee oudere meisjes of jongens nodig en een wat jongere. De jongere is vaak wat lichter en kleiner en voor een aantal oefeningen komt dit heel goed uit.

Zowel binnen als buiten de vereniging worden er wedstrijden gehouden. Buiten de vereniging zijn er regionale en nationale kampioenschappen, waar je niet zomaar aan mee kunt doen. Om je plaatsen moet je eerst twee voorwedstrijden gymmen. Van hieruit kun je dan door naar het district. RGV Kwiek valt onder district Gelderland/Overijssel. “Vanaf negen jaar mogen de kids hieraan meedoen. Als de leden acht jaar zijn, dan kunnen zij via de instap verder komen.”

RGV Kwiek heeft op dit moment 26 acroleden. “We zouden de tak graag zien groeien, maar door de onbekendheid laat het wel eens wat te wensen over. Jammer, maar het is zo”, zegt Marja.

Vandaag, zaterdag, kunnen de kleinere dames het eerste diploma behalen. Als zij alle zeven diploma’s hebben behaald, dan ontvangen ze een aapje, wat aanduidt dat zij lenig zijn en in staat zijn om de volgende stap te maken binnen de acrogym.

teamverband

Acrogym of sportgymnatiek is vrij nieuw binnen de gymnastiek. Het kenmerk hiervan is dat het niet individueel beoefend wordt, maar in teamverband. “Oefeningen vinden plaats op verende matten of via een verdeling op de grond van twaalf bij twaalf meter. De oefeningen worden op muziek uitgevoerd en deze mogen niet langer dan 2.30 minuten per onderdeel/oefening duren. De oefeningen bestaan uit turnonderdelen. Een team bestaaat uit sterke, vaak wat oudere, jeugd, een onderpartner en een lichtere bovenpartner.

Acrogym is eigenlijk turnen met meerdere personen, maar je doet ook wel individuele oefeningen, zoals een radslag of een salto. Binnen de oefening raak je elkaar ook aan, zowel hand-hand-contact als hand-voet-contact. Ook kan er gesteund worden op andere lichaamsdelen, zoals op de heup en op bovenbenen. In de dans gaan de partners vaak uit elkaar. In tempo-onderdelen moet de bovenpartner ook een moment loskomen van de onderpartner. Reden hiervoor is dat het onderdeel anders niet telt voor de moeilijkheidsgraad.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.