wiet naar het platteland door wietpas

Ivo Opstelten wil een wietpas instellen voor coffeeshops. Het zou drugstoerisme naar coffeeshops voorkomen. Want alleen pashouders kunnen er dan nog drugs halen. Mensen van buitenaf niet meer. Beetje als in de bibliotheek: geen pasje, geen boeken.

Het is de ‘korte termijn symbool politiek’ die je wel vaker in Den Haag, de provincie, een gemeente ziet. Korte termijn-politiek omdat een politicus geen lange termijn-tijd heeft. En symboolpolitiek om ‘ het volk’ tevreden te stellen.

Vreemd genoeg is het drugsbeleid van Nederland er een van lange termijn met goede resultaten. Minder verslaving en minder overlast dan elders. Op die ingeslagen weg voortborduren – de weg van stukje bij beetje toegeven dat je ineens alle criminaliteit weghaalt als je drugs behandelt als alcohol – zou het beste zijn. In alle rust is dat ook wel uit te leggen. Maar sinds de schreeuwers meedoen in de politiek – one issue partijen met maar een zetel die ongefundeerd van alles roepen zonder verantwoording af te leggen en daar maximaal de media mee halen – is er geen sprake meer van rustig uitleggen. Boter bij de vis, willen we.

Dus komt die wietpas er. Ook in Deventer, Zwolle en Almelo. Met als gevolg dat de jeugd van de Sallandse dorpen niet meer zo maar even trein of bus kan pakken voor een beetje wiet. Want dat doen ze nu. Omdat het legaal kan. Maar dat kan straks niet meer. Wat denk je, zou de jeugd daarom maar geen wiet meer gebruiken? Of zouden ze het dan gewoon in het illegale circuit halen…

Juist ja, dat laatste. Eerst in het illegale circuit in de stad. Maar als het dan toch illegaal moet, waarom dan niet ook gewoon maar in je eigen dorp? We geven het een jaar of vijf. Dan constateert de politie een toename van illegale drugspraktijken in de dorpen van Salland. Dan gaan ze een onderzoek instellen hoe dat toch kan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.